Medisch personeel zoekt baan in het buitenland
Was het krijgen van een geschikte baan voor hen in het verleden vanzelfsprekend, tegenwoordig is het steeds moeilijker om een baan te vinden. Met name specialisten in radiologie, klinische genetica en heelkunde hebben momenteel moeite met het vinden van werk. De verwachting is dat dit de komende jaren zal gaan uitbreiden naar andere specialismen. Ook basis artsen hebben tegenwoordig moeite bij het vinden van een opleidingsplaats.
Aantrekkelijke arbeidsomstandigheden
In het buitenland zit men juist te springen om medisch specialisten. Momenteel zijn er 350 medische specialisten en 1800 verpleegkundigen werkloos, voor wie in andere landen wel degelijk werk is. "Vooral specialisten in de radiologie, klinische genetica en heelkunde zitten in ons land te duimendraaien, terwijl ziekenhuizen elders zitten te springen om personeel.” Dat stelt directeur Tom Bey van de EmigratieBeurs, die volgende week plaatsheeft in Houten.
Omdat hij zich verbaasde over het grote aantal buitenlandse ziekenhuizen en andere gezondheidszorginstellingen – ruim dertig – dat zich meteen aanmeldde voor deze Hollandse beurs, deed hij navraag bij uitkeringsinstantie UWV. Tom Bey: "Daar kreeg ik deze schokkende cijfers te horen van het aantal werkloze medische mensen hier. Dat is overigens een stijgende groep. Voor hen is overal ter wereld werk: van België, Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen en Zweden tot Abu Dhabi.”
Vooral de Scandinavische landen doen alles om personeel te krijgen. Bey: "De vergrijzing laat zich daar nu gelden. Veel specialisten gaan er met pensioen en de inwoners hebben de hoogste gemiddelde leeftijd van Europa en doen dus langer en meer een beroep op de gezondheidszorg. Nederlandse artsen én docenten zijn zo gewild omdat ze deskundig zijn, talen beheersen en zich snel aanpassen.”
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen