Werken in 2015: 10 trends
Voor dit onderzoek – een samenwerking van TNO, het CBS en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid – werden ruim 22.000 werknemers uit verschillende beroepen, waaronder de zorg, ondervraagd.
1. Medewerkers willen meer werken dan dat ze doen
Sinds 2012 werken Nederlanders eigenlijk alleen maar minder dan ze zouden willen. De gemiddelde contractomvang daalde van zo’n 31,8 uur per week in 2007 naar 29,7 uur in 2013. De gemiddelde wens wat betreft het aantal uren in de week steeg echter vanaf 2011 tot 30,7 uur.
2. Er is meer tijd voor het gezin
Werknemers hebben meer tijd om door te brengen met familie. Waar in 2005 nog 47 procent van de werknemers geen enkele gezinsactiviteit miste, kwam dat percentage in 2013 uit op 51.
3. Medewerker denkt minder na over andere baan
Een andere baan aannemen was voor veel werkenden de afgelopen jaren geen optie. Sinds 2007 daalde het aantal Nederlanders dat nadacht over een andere baan van 51 procent naar 45 procent. Niet geheel verrassend ging dan ook een kleiner deel echt over tot actie om ander werk te zoeken, al daalde die hoeveelheid slechts licht: van 26 procent in 2007 naar 23 procent in 2013.
4. Personeel krijgt vaker te maken met reorganisatie
In de afgelopen jaren kregen steeds meer werknemers te maken met een grote reorganisatie of inkrimping van het bedrijf. Dat percentage steeg flink: van 20 procent in 2010 naar 51 procent in 2013.
5. Meer zorgen om baanbehoud
Een logisch gevolg van trend nummer vier: al die reorganisaties leverden werknemers flink wat angst op over hun eigen baan. Waar in 2010 ‘slechts’ 22 procent vreesde voor zijn baan, was dat in 2013 opgelopen tot 34 procent. Ook dachten meer werknemers na zo’n reorganisatie moeilijker aan een nieuwe baan te komen.
6. Minder arbeidsongevallen
Werkgevers blijken hun arbeidsomstandigheden langzaam te verbeteren, want het aantal arbeidsongevallen met letsel en verzuim neemt voorzichtig af. Van 3,3 procent in 2005 naar 2,7 in 2013. Met name in de sectoren handel, vervoer en opslag en horeca nam het aantal ongelukken af.
7. Werk vraagt minder aandacht
Het lijkt erop dat medewerkers hun werk makkelijker loslaten, want het aantal werknemers dat vindt dat hun werk vaak of altijd aandacht behoeft, daalt gestaag. In zes jaar (tussen 2007 en 2013) daalde dit percentage van 79 naar 72.
8. Minder te zeggen over het werk
Tegenover trend nummer zeven staat dat meer werknemers minder zelfstandigheid ervaren in de uitvoering van hun werk. Vooral in de zakelijke dienstverlening en het onderwijs, waar werknemers over het algemeen veel zelfstandigheid ervaren, neemt dit gevoel af.
9. Financiële sector werkt meer thuis
Het thuiswerk is de afgelopen jaren, niet geheel verrassend, enorm gestegen. De financiële sector spant hierin de kroon. In deze sector – waar gemiddeld genomen al veel wordt thuisgewerkt – verdubbelde de hoeveelheid medewerkers die minstens een uur per week thuiswerken.
10. Onregelmatig werk stijgt in horeca
Horecapersoneel werkt steeds meer op onregelmatige tijden. Ook in de handel en de zorg is een vergelijkende trend zichtbaar. Werken buiten reguliere werktijden, wat zeker in de horeca vaak voorkomt, blijkt slecht te zijn voor het gezinsleven, blijkt uit onderzoek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen