Veranderen? Zo lukt het wel!
Mensen hebben het druk met andere dingen, vervallen in oude gewoonten of zien het nut er niet van in. Herkenbaar? Dat komt omdat het in een verandering niet alleen draait om het plan. Om werkelijk ander gedrag in je praktijk te krijgen, heb je namelijk ook een transitie nodig: het psychologische proces dat mensen, teams en organisaties moeten doormaken om van een oude naar een nieuwe situatie te gaan.
Als je de fasen van deze transitie leert herkennen en voorspellen, dan kun je ze ook beïnvloeden. In onze kijk op veranderen, die we Systemisch TransitieManagement noemen, onderscheiden we vijf transitiefasen (© Plan B, 2012):
- Urgentie: in deze fase gaan mensen voelen dat het echt gaat gebeuren, dat er geen ontkomen meer aan is, dat de verandering nodig is en waarom.
- Loslaten: mensen gaan voelen wat ze moeten loslaten om van A naar B te komen.
- Niet weten: na de loslaatfase volgt een onzekere fase waarin mensen ernstig de kluts kwijt zijn, waar oude gewoontes niet meer werken maar de nieuwe nog niet zijn uitgevonden. Dit is de lastigste fase.
- Creatie: de fase waarin oeverloos wordt geëxperimenteerd. Hier is de ruimte om met verve creatieve ideeën te bedenken die de organisatie nodig heeft om te leren.
- Nieuwe begin: Hier worden nieuwe routines geborgd, zodat die weer de normaalste zaak van de wereld zijn.
Deze fasen zie je in elke verandering, in elke organisatie. Elke fase heeft zijn eigen bijdrage aan de verandering en is dus noodzakelijk om een duurzame gedragsverandering tot stand te brengen.
Krijg in dit filmpje [https://www.youtube.com/watch?v=F61mS5BP62Q] alvast een voorproefje van onze kijk op veranderen.
Maaike Thiecke en Bianca van der Zeeuw van Plan B (www.bvplanb.nl)

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen