Tips voor effectief overleggen
Een paar tips:
1. Denk goed na over welke punten je met wie wilt bespreken. Soms is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is. Andere punten bespreek en beslis je veel sneller en beter met een kleinere groep. Zet die punten dan ook niet op de agenda van een overleg met de hele praktijk, maar plan er een apart overleg voor.
2. Stel van te voren duidelijk vast hoe lang het overleg gaat duren. Vaak wordt er standaard een uur ingeruimd. Maar is dat echt wel nodig? Ervaren managers zeggen dat een half uur vaak genoeg is. Maar als er een uur gereserveerd is, dan wordt het ook een uur. Zorg dat het liefst niet langer dan een uur duurt, of plan anders een pauze in.
3. Begin gewoon, wacht niet op laatkomers. Want als je elke keer te laat begint, zullen er steeds minder mensen op tijd komen. Of bedenk iets ludieks: laatkomers moeten de volgende keer trakteren. Of afwassen.
4. Hanteer een duidelijke agenda en geef daarin ook aan wat er aan het einde van de vergadering bereikt moet zijn. Bijvoorbeeld een beslissing die genomen moet zijn, taken verdeeld of een planning gemaakt. De rondvraag en de WVTTK kunt u beter vermijden. Dan komen er een heleboel dingen op tafel die eigenlijk niet het onderwerp van dit overleg waren en waar wellicht niet iedereen in geïnteresseerd is. U kunt een andere manier bedenken om dit soort dingen te bespreken. Bijvoorbeeld een huishoudelijk overleg of praktijkoverleg waarvoor van tevoren agendapunten kunnen worden ingediend. Zo houdt u de tijdsplanning meer in de hand.
5. Vraag iemand om te notuleren en zet in de notulen een actielijst met wie wat voor wanneer moet doen.
6. U kunt ervoor zorgen dat een discussie sneller tot een conclusie komt door geregeld verschillen en overeenkomsten samen te vatten en mensen actief vragen om oplossingen. Zorg dat ook de mensen die uit zichzelf niet snel hun mond open doen aan bod komen. Stel vragen als u het idee heeft dat niet iedereen het begrijpt of ermee eens.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen