Tips voor effectief overleggen
Een paar tips:
1. Denk goed na over welke punten je met wie wilt bespreken. Soms is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is. Andere punten bespreek en beslis je veel sneller en beter met een kleinere groep. Zet die punten dan ook niet op de agenda van een overleg met de hele praktijk, maar plan er een apart overleg voor.
2. Stel van te voren duidelijk vast hoe lang het overleg gaat duren. Vaak wordt er standaard een uur ingeruimd. Maar is dat echt wel nodig? Ervaren managers zeggen dat een half uur vaak genoeg is. Maar als er een uur gereserveerd is, dan wordt het ook een uur. Zorg dat het liefst niet langer dan een uur duurt, of plan anders een pauze in.
3. Begin gewoon, wacht niet op laatkomers. Want als je elke keer te laat begint, zullen er steeds minder mensen op tijd komen. Of bedenk iets ludieks: laatkomers moeten de volgende keer trakteren. Of afwassen.
4. Hanteer een duidelijke agenda en geef daarin ook aan wat er aan het einde van de vergadering bereikt moet zijn. Bijvoorbeeld een beslissing die genomen moet zijn, taken verdeeld of een planning gemaakt. De rondvraag en de WVTTK kunt u beter vermijden. Dan komen er een heleboel dingen op tafel die eigenlijk niet het onderwerp van dit overleg waren en waar wellicht niet iedereen in geïnteresseerd is. U kunt een andere manier bedenken om dit soort dingen te bespreken. Bijvoorbeeld een huishoudelijk overleg of praktijkoverleg waarvoor van tevoren agendapunten kunnen worden ingediend. Zo houdt u de tijdsplanning meer in de hand.
5. Vraag iemand om te notuleren en zet in de notulen een actielijst met wie wat voor wanneer moet doen.
6. U kunt ervoor zorgen dat een discussie sneller tot een conclusie komt door geregeld verschillen en overeenkomsten samen te vatten en mensen actief vragen om oplossingen. Zorg dat ook de mensen die uit zichzelf niet snel hun mond open doen aan bod komen. Stel vragen als u het idee heeft dat niet iedereen het begrijpt of ermee eens.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen