Tijd besparen door facturen te scannen
Wat is scan en herken?
Scan en herken is een proces waarmee je jouw binnengekomen facturen geautomatiseerd kan betalen. Het proces bestaat uit een paar stappen, namelijk:
Jij scant jouw binnengekomen facturen in;
Jij mailt de facturen naar jouw accountant;
Jouw accountant plaatst de facturen in een batchbestand (SEPA-bestand genoemd);
Jij uploadt het batchbestand naar jouw internetbankierenomgeving;
Jij geeft 1 betaalopdracht waarmee alle facturen betaald worden.
Hoe bespaart het tijd?
Normaliter zou je bij iedere factuur de gegevens van de ontvanger én het geldbedrag moeten invoeren. Dit hoeft met de scan en herken werkwijze niet meer.
Jouw accountant verzamelt de facturen die jij scant en bundelt ze in één bestand. Door het batchbestand te uploaden, worden de gegevens van alle gescande facturen automatisch in jouw internetbankierenomgeving ingevuld.
Waardoor is dit minder foutgevoelig?
Wanneer je jouw facturen één voor één via internetbankieren betaalt, loop je het risico dat je dubbele betalingen uitvoert. Je kan gemakkelijk bijvoorbeeld een betalingsherinnering aanzien voor een factuur die je al eerder betaald hebt.
Als je gebruik maakt van de scan en herken werkwijze, is de kans op dubbele betalingen zeer klein. De reden hiervoor is dat de kenmerken van de geüploade facturen worden vergeleken met de kenmerken van eerder verrichte betalingen.
Als het blijkt dat de kenmerken van de geüploade facturen veel overeenkomsten vertonen met de kenmerken van eerder betaalde facturen, dan zal jouw accountant ervoor zorgen dat ze niet in het batchbestand terechtkomen.
Is deze werkwijze duurder?
De kosten voor het hanteren van de scan en herken werkwijze zijn normaliter niet veel hoger dan wanneer jouw accountant op het eind van het jaar jouw boekhouding bijwerkt. De reden hiervoor is dat jouw accountant, tijdens het verwerken van de facturen, ze ook meteen inboekt in zijn administratie. Hierdoor is jouw boekhouding op het eind van het jaar vrijwel compleet waardoor jouw accountant achteraf niet zoveel werk meer hoeft te verrichten om jouw jaarrekening op te stellen.
Roberto Lamsberg licht in een filmpje uit hoe het werkt. Bekijk deze hier.
Roberto Lamsberg
Dit artikel is geschreven door DCManagement.
DCManagement is dé sparringpartner voor praktijkhouders van mondzorgpraktijken!

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen