Te veel agendapunten tijdens een vergadering? 4 tips
Er zijn veel doelen in deze vergadering zoals informatie uitwisselen over de organisatie, ervaringen delen, de financiën bespreken of een nieuw jaarplan maken. Wat kan je hieraan doen?
Optie 1: Maak een agenda met een strakke tijdsplanning
Maak de agenda voor de vergadering op aan de hand van of het belangrijk en/dringend is. Oftewel: moet dit als agendapunt besproken worden? Is het belangrijk genoeg om tijd aan te besteden of kan het ook als mededeling toegestuurd worden? De punten die je echt belangrijk vind bekijk je op urgentie. Zijn ze dringend genoeg zijn om nu te bespreken? Zo niet: schuif ze naar de volgende vergadering. Dan heb je waarschijnlijk ook meer informatie.
Optie 2: Vaker vergaderen
Last een extra vergadering in en kijk of het daarmee opgelost is, of dat het een structureel iets is. Hebben jullie structureel te veel agendapunten voor de tijd die ervoor staat? Dan kan je dus ook structureel vaker gaan vergaderen. Kies hier bewust voor.
Optie 3: Langer vergaderen
Een uur extra geeft al heel veel ruimte om de belangrijke en dringende agendapunten te bespreken. Is dit eenmalig nodig of is het structureel? Kies ook hier bewust voor.
Optie 4: Kies elke vergadering een speerpunt
Bijna iedere vergadering heb je een halfuurtje voor andere dingen en voor de rest van de vergadering kies je één van de hoofdpunten: het speerpunt van deze vergadering. Als je kiest kan je het inhoudelijk goed behandelen en geef je iedereen tijd om kennis en ervaring over het gekozen agendapunt te delen. Je maakt een goed afgewogen besluit dat diepgravend besproken is. Het nadeel is natuurlijk dat je de andere punten niet of nauwelijks bespreekt.
Door Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo! Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het gratis e-boekje ‘In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep’.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen