Stimuleringssubsidie 2021 voor verpleegkundig specialist en physician assistant
Het gaat om een tegemoetkoming in de opleidingskosten. Deze tegemoetkoming geldt uitsluitend voor een leerwerkplek voor studenten die starten met de opleiding in september 2021.
De taakherschikking naar onder meer verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen.
Onderscheid met praktijkondersteuner
De praktijkondersteuners somatiek en ggz bieden zorg nadat de patiënt een consult heeft gehad bij de huisarts. De huisarts stelt de diagnose of verzoekt om vraagverheldering als het gaat om psychische of psychosociale klachten. Dit is meteen het grote onderscheid met de verpleegkundig specialisten en physician assistants. Zij stellen net als een huisarts diagnoses, behandelen klachten en verwijzen als het nodig is naar de betreffende praktijkondersteuner. Doktersassistenten plannen patiënten rechtstreeks in bij het spreekuur van de VS en PA.
Meerwaarde ouderenzorg
De verpleegkundig specialist combineert routinematige medische zorg met (hoog complexe) verpleegkundige zorg. In de huisartsenpraktijk diagnosticeert en behandelt de VS patiënten. Meestal gaat het om een specifiek omschreven groep van klachten die veel voorkomen, zoals klachten aan keel, neus, oor, bewegingsapparaat of huid. Waar nodig voegt de VS daar haar verpleegkundige expertise aan toe. Dit laatste blijkt vooral van meerwaarde in de zorg voor ouderen, waardoor medische en verpleegkundige zorg kunnen worden geïntegreerd.
De physician assistants diagnosticeert en behandelt patiënten met bijna alle voorkomende huisartsgeneeskundige klachten. Veelal wordt hier een aantal uitzonderingen op geformuleerd, bijvoorbeeld pijn op de borst of traumata.
Het aanvraagformulier en de criteria waaraan een aanvraag moet voldoen staan op de website van de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH.
Link: Stichting KOH: ‘Stimuleringssubsidie voor 2021’

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uurHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen