Stimuleringssubsidie 2021 voor verpleegkundig specialist en physician assistant
Het gaat om een tegemoetkoming in de opleidingskosten. Deze tegemoetkoming geldt uitsluitend voor een leerwerkplek voor studenten die starten met de opleiding in september 2021.
De taakherschikking naar onder meer verpleegkundig specialisten (VS) en physician assistants (PA) is een manier om de huisartsenzorg toegankelijk en betaalbaar te houden en de kwaliteit te borgen.
Onderscheid met praktijkondersteuner
De praktijkondersteuners somatiek en ggz bieden zorg nadat de patiënt een consult heeft gehad bij de huisarts. De huisarts stelt de diagnose of verzoekt om vraagverheldering als het gaat om psychische of psychosociale klachten. Dit is meteen het grote onderscheid met de verpleegkundig specialisten en physician assistants. Zij stellen net als een huisarts diagnoses, behandelen klachten en verwijzen als het nodig is naar de betreffende praktijkondersteuner. Doktersassistenten plannen patiënten rechtstreeks in bij het spreekuur van de VS en PA.
Meerwaarde ouderenzorg
De verpleegkundig specialist combineert routinematige medische zorg met (hoog complexe) verpleegkundige zorg. In de huisartsenpraktijk diagnosticeert en behandelt de VS patiënten. Meestal gaat het om een specifiek omschreven groep van klachten die veel voorkomen, zoals klachten aan keel, neus, oor, bewegingsapparaat of huid. Waar nodig voegt de VS daar haar verpleegkundige expertise aan toe. Dit laatste blijkt vooral van meerwaarde in de zorg voor ouderen, waardoor medische en verpleegkundige zorg kunnen worden geïntegreerd.
De physician assistants diagnosticeert en behandelt patiënten met bijna alle voorkomende huisartsgeneeskundige klachten. Veelal wordt hier een aantal uitzonderingen op geformuleerd, bijvoorbeeld pijn op de borst of traumata.
Het aanvraagformulier en de criteria waaraan een aanvraag moet voldoen staan op de website van de Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH.
Link: Stichting KOH: ‘Stimuleringssubsidie voor 2021’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep om 09:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
29 aug om 09:00 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
Reactie toevoegen