Spelregels contractering zorgverzekeraars voor de mondzorg op een rij gezet
De spelregels komen onder meer vanuit de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) en de mededingingswet. Het niet naleven van deze regels kan leiden tot grote boetes.
Informeren maar niet adviseren
Het tekenen van een contract is een actie van de individuele tandarts of tandartsenpraktijk. Daarom mag de KNMT haar leden geen advies geven op dit gebied, maar kan zij wel op neutrale wijze de voor- en nadelen en consequenties van een contract of beleid van een zorgverzekeraar op een rij zetten. Dit gebeurt via nieuwsberichten van de zorgverzekeraar en van de KNMT.
Geen onderlinge afspraken
Daarnaast is het niet toegestaan voor tandartsen om onderlinge afspraken te maken over de zorgverzekeraar, zoals bijvoorbeeld het boycotten van een bepaalde zorgverzekeraar. Ook dienen tandartsen zich te houden aan de regel om niet onderling te spreken over de intentie van het tekenen van een overeenkomst met een zorgverzekeraar.
Tips op het gebied van contractering
Do’s:
- Bekijk alle aspecten van het contract goed en schakel daarbij eventueel een juridisch deskundige of verzekeringsdeskundige in.
- Lees de nieuwsberichten en analyses op de site van de KNMT over het beleid en de contractering van zorgverzekeraars. Gebruik eventueel ook de ledenservice van de KNMT voor informatie.
- Informeer de patiënt over de zorgverzekeraar bij wie je een contract hebt afgesloten als dit van invloed is op de vergoeding van de behandeling.
- Als een patiënt meer inzicht wil in de te vergoeden kosten van een behandeling dan kun je ze doorverwijzen naar de zorgverzekeraar.
Don’ts:
- Adviseer patiënten niet om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.
- Bespreek niet met collega’s over het al dan niet tekenen van een overeenkomst met een zorgverzekeraar.
- Bespreek geen boycot om een bepaalde overeenkomst met een zorgverzekeraar te tekenen.
Bron: KNMT, Do’s en don’ts bij contractering zorgverzekeraars

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Dentiva Radar: zzp of loondienst?
26 mrt om 12:00 uur 4 minDentiva hield een enquête onder zorgprofessionals over de gevolgen van het nieuwe zzp-regime. Aan het onderzoek…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen