Schippers tegen goodwill huisartsen
Schippers schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een onderzoek naar goodwill door het bureau ZorgmarktAdvies.
Tegen de goodwill is in het verleden een fonds in het leven geroepen met publieke middelen. "Deze inspanning lijkt als de goodwill-praktijk nu opnieuw opduikt voor niets geweest", stelt Schippers. De praktijk is sinds 2007 of 2008 weer bezig aan een opmars, volgens ZorgmarktAdvies.
Het onderzoeksbureau schat in dat bij 30 tot 40 procent van de praktijkoverdrachten goodwill wordt betaald. Een belangrijk deel hiervan heeft betrekking op praktijkovernames in de Randstad, volgens ZorgmarktAdvies. Buiten de Randstad zou goodwill veel minder vaak voorkomen. Het gemiddelde bedrag dat een beginnende huisarts betaalt aan goodwill, is rond de 60.000 euro, al zijn er ook uitschieters naar 100.000 euro.
De onderzoekers stellen dat goodwill geen prijsopdrijvend effect heeft. Ook stellen ze dat de praktijk positieve effecten zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een blijvende investeringsbereidheid van huisartsen kan bevorderen. Goodwill heeft volgens de onderzoekers ook nadelen. Zo is er het risico dat een opvolgende huisarts gekozen wordt op basis van het bedrag dat men voor de goodwill wil betalen en minder op basis van zijn kwaliteit en in hoeverre hij of zij past bij de patiëntenpopulatie en andere zorgverleners.
Ongewenst
Schippers vindt het betalen van goodwill in de huisartsenzorg "ongewenst, ongeacht de omvang". Dat goodwill ook positieve effecten kan hebben vind ze "niet overtuigend". Haar voornaamste bezwaar betreft het feit dat jonge huisartsen "op kosten worden gejaagd en beperkt worden in hun keuze waar zich te vestigen". Bovendien kost goodwill afkopen "gewoon geld" van huisartsen wat zij weer terug zullen willen verdienen. "Ik zou liever zien dat als huisartsen investeringen doen, ze dit doen in kwaliteit van zorg en niet in goodwill."
Omdat de eerste signalen over juridische mogelijkheden om goodwill tegen te gaan "niet op voorhand optimistisch" stemmen, laat Schippers haar ambtenaren ook kijken naar alternatieve beleidsmaatregelen.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Nieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep 2024 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
29 aug 2024 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun 2024 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'
20 dec 2023 5 minRob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…
Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg
22 nov 2023Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…
Reactie toevoegen