Ontschotting zorg leidt tot 1,5 miljard besparing
Het onderzoek werd uitgevoerd door adviesbureau SiRM in een onderzoek in opdracht van VNO-NCW, AmCham en de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
De zorg kent vele schotten waardoor de zorg niet altijd daar wordt geleverd waar dat voor de patiënt het beste is, concludeert het adviesbureau. Zij schatten in dat de groei van het Zvw budget de komende vijf jaren ten minste 0,6% per jaar verlaagd kan worden door deze schotten op te heffen of te verplaatsen. Dit leidt tot een potentiële besparing van €1,5 miljard in 2020. Hiervoor moeten de schotten worden afgebroken en de zorg van ziekenhuizen en ggz-instellingen naar huisartsen, eerstelijnsvoorzieningen en de patiënt zelf. Op basis van vijftien gesprekken en eigen projectervaringen, is er een overzicht van schotten in de zorg en mogelijke oplossingen opgesteld. Daarnaast heeft SiRM in 2016 een inschatting gemaakt van de potentie van ontschotting van zorg op basis van de Kosten van Ziekten database van het RiVM.
Het belangrijkste gevolg van die schotten is dat het perspectief van de patiënt onderbelicht is, zo pleiten de onderzoekers. Het zorgstelsel blijkt in de praktijk meer gericht te zijn op de belangen van de zorgaanbieders (zowel de zorgprofessionals als zorgorganisaties) en zorgbetalers dan die van de patiënt.
Acties
Door de schotten te doorbreken, kunnen kwaliteit en patiëntgerichtheid van zorg toenemen. Daarbij is het doorbreken van de praktische barrières, die vaak te maken hebben met cultuur van de zorgverlening, een eerste, cruciale, stap. Om daadwerkelijk patiëntgericht te gaan werken, is een ‘kanteling’ van de zorg – ofwel ‘herschotting’ nodig. De onderzoekers hebben acht concrete acties geformuleerd om te helpen bij de kanteling van zorg. Zo willen zij onder andere dat het patiëntgerichte ondernemerschap wordt gestimuleerd en dat er wordt gewerkt aan een samenwerkcultuur in de zorg.
De tussenresultaten van het onderzoek zijn besproken met een aantal bestuurders in de zorg, ambtenaren van VWS en het Ministerie van Financiën en een groep van gezondheidseconomen.
Lees hier meer over het onderzoek.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep om 09:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
29 aug om 09:00 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:15 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'
20 dec 2023 5 minRob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…
Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg
22 nov 2023Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…
Reactie toevoegen