Minister Hugo de Jonge: ‘Regie zorg terug bij overheid’
‘Wat mij betreft moeten alle soorten zorg straks verregaand blijven samenwerken’, zegt minister De Jonge in het AD . ‘De centrale overheid moet soms een dwingende en sturende rol hebben.’ Hij ziet de coronacrisis als een pleidooi voor minder markt, meer samenwerking en meer centrale regie in de zorg.
Aanpak coronacrisis
Tijdens de coronacrisis zijn veel mensen besmet geraakt met het virus, vaak met de dood tot gevolg. ‘Als minister van Volksgezondheid neem je beslissingen die aan leven en dood raken. Dat heb ik deze periode intenser beseft dan ooit. Dat is heftig. We zullen vaak te laat zijn geweest, misschien ook wel eens te vroeg met maatregelen. Dat moet goed bekeken worden. Maar in het algemeen geldt: onze zorg was op geen enkele manier opgewassen tegen de pandemie die nu over de wereld raast.’
‘Meer samenwerking en centrale regie’
Volgens de Jonge is het Nederlandse zorgstelsel niet gebouwd op rampen als de coronapandemie. ‘Centrale regie ontbreekt vaak, ziekenhuizen concurreren onderling stevig. Iedere huisartsenpraktijk, elk verpleeghuis of hospitaal werkt als een eiland. Waar zijn welke voorzieningen nodig? En welke hulpmiddelen? Is er voldoende hulp dicht bij huis voor patiënten in iedere regio?’
Daarnaast is de Jonge van mening dat Nederland minder afhankelijk moet worden van het buitenland en in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Alle soorten zorg moeten verregaand blijven samenwerken, stelt De Jonge. Daarnaast wil hij dat het landelijk mogelijk is om in te grijpen en bij te sturen op het moment dat het niet vanzelf lukt. ‘En daar waar de financiering erop gericht is om te concurreren, moet dat anders worden geregeld.’ Die centrale regie moet nog nader uitgewerkt worden, maar dat het gaat gebeuren, staat volgens De Jonge wel vast.
‘Intelligente controle’
De Jonge geeft aan dat het goed is dat Nederland dit virus onder controle kreeg, met de inzet van iedere burger, zonder militairen op straat of een agent op elk plein. Toch merkt De Jonge ook dat mensen klaar zijn met het virus. ‘Het virus is alleen nog niet klaar met ons. Nu gaan we naar de controlefase, waarbij we door goed te testen en door andere meters op ons ‘dashboard’ iedere keer kunnen ingrijpen als het virus ergens oplaait. Dat moet lokaal, gericht. Zodat we niet weer in zo’n intelligente lockdown hoeven. We zoeken nu intelligente controle. Tot er een vaccin is.’
Alles is in gang gezet om een grote nieuwe golf te voorkomen, zoals uitbreiding van de ic-capaciteit en een ‘ijzeren voorraad’ van beschermingsmiddelen. ‘We hebben nu veel beter zicht op het virus, na opstartproblemen is onze testcapaciteit op orde. We krijgen straks een app die de GGD helpt om aan controle onderzoek te doen. De app helpt bij sneller en vollediger onderzoek.’
Link: AD, Zorg moet fundamenteel anders volgens ‘coronaminister’ Hugo de Jonge: ‘Regie terug bij overheid’
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen