Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie

maandag 19 augustus 2024
timer 5 min
Betrokken, serieus, positief, mondig, rationeel, intuïtief, hardwerkend en digitaal - een paar kenmerken van Gen Z (Foto: Shutterstock)

Betrokken, serieus, positief, mondig, rationeel, intuïtief, hardwerkend en digitaal - een paar kenmerken van Gen Z (Foto: Shutterstock)

De intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms een uitdaging zijn om deze jonge medewerkers goed te begrijpen en te begeleiden. Deze generatie verschilt namelijk op veel vlakken van eerdere generaties. Gezien de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg, is het essentieel om te weten hoe je het beste met hen om kunt gaan.

Het afgelopen decennium is de millennial, generatie Y, door leidinggevenden en collega’s van alles verweten. ‘Het stereotype: millennials zijn avocado-etende betweters. Hun leven en werk moet vooral ‘leuk’ zijn.  (…) Je investeert in ze, en na een jaar willen ze plotseling geitenherder worden in Guatemala. Ze denken overal recht op te hebben en doen vooral ‘wat goed voelt’.’ Zo schrijft psycholoog (en zelf millenial) Thijs Launspach met een knipoog.

Pas je stijl van leiding geven aan

De meeste millennials - de generaties geboren tussen circa 1980 en 2000 - hebben inmiddels hun plekken op de arbeidsmarkt veroverd en bekleden, zeker de wat oudere millennials, soms ook zelf in leidinggevende functies. De hoos aan zuchten heeft zich verplaatst en richt zich nu op de volgende generatie: Gen Z. Als leidinggevende kun je ervoor kiezen om op hen te mopperen óf om te onderzoeken hoe jij jouw stijl van leidinggeven het beste laat aansluiten bij deze jonge groep werknemers.

Generaties ontstaan doordat ieder mens een ‘resultante’ is van het tijdsgewricht waarin diegene is opgegroeid. Iedere generatie heeft overeenkomstige kenmerken, talenten en behoeftes. Dat komt omdat iedere generatie opgroeit in een bepaald sociaaleconomisch klimaat en maatschappelijk politiek systeem. Deze tijdgeest werkt door in opvattingen over onderwijs en opvoedingsstijl en zie je ook terug in hoe een generatie zich gedraagt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en zullen valkuilen en krachten zeker niet altijd voor ieder individu opgaan.

De generaties Y en Z naast elkaar 

 

Y

Z

Geboren tussen

1986 – 2000*

2001 – 2015*

Jong tijdens

Individualisering, globalisering, digitalisering

Meerdere crises, polarisatie

Kracht

Creatief, kritisch

Omgevingsbewust, serieus

Valkuil

Hoge verwachtingen

Kwetsbaar

Visie op loopbaan

Flexibiliteit

Toekomstgericht

Zoeken

Zekerheid, vrijheid

Stabiliteit, verandering

Er worden verschillende tijdperken aangehouden. In dit artikel wordt uitgegaan van de indeling in tijdperken die het CBS hanteert.

Gen Z’ers zijn opgegroeid in het digitale tijdperk. Het zijn ‘Digital Natives’, super vaardig en behendig met alle vormen van digitale middelen. Ze navigeren bijna met hun ogen dicht op  computer, tablet en smartphone. Razendsnel gaat het, en het gebeurt nogal eens dat ze -als jij het niet zo snel doet als hun norm- een apparaat van je overnemen, vaak gepaard gaand met een ontevreden zucht. En ondanks dat multitasken voor geen enkel persoon raadzaam is, doen Gen Z’ers van alles tegelijk: van alles tegelijk: snappen, insta, muziek luisteren en (huis)werk maken. (Lees bijvoorbeeld: ‘Succesvol multitasken, bestaat dat?’, 17 december 2018)

Gen Z is opgegroeid in tijden van onzekerheid en dreiging. Denk aan terrorisme, klimaatcrisis, corona-epidemie, economische crisis. Dit maakt dat deze generatie zich erg bewust ervan is dat de mogelijkheden niet onbegrensd zijn. Meer dan vorige generaties zijn ze politiek geëngageerd. Velen zijn bewust bezig met duurzaamheid en diversiteit is voor de meesten de normaalste zaak van de wereld.

Wat zoekt Gen Z in een baan?

Gen Z hecht veel waarde aan flexibiliteit, zowel in werktijden als in werkstijl. Vrije tijd is belangrijk; een vierdaagse werkweek is voor veel Gen Z’ers ideaal. Ze hebben behoefte aan coaching, soms on-the-job en ook door professionele coaches, en hechten waarde aan transparantie, zowel in communicatie over besluiten als inzicht in salaris en ontwikkelmogelijkheden. Daarnaast zijn duurzaamheid en diversiteit belangrijke waarden voor hen. Een praktijk die alert is op het klimaat en gelijkheid op alle fronten nastreeft, zal veel Gen Z’ers aanspreken.

Geef leiding als een gelijkwaardige

Om effectief leiding te geven aan Gen Z is het belangrijk om hen als gelijkwaardig te zien. In de ogen van een Gen Z’er is een leidinggevende een ‘gelijke’ aan zichzelf. Ze zien hun manager niet als hun ‘meerdere’. Gen Z’ers willen zich onderdeel voelen van het team en betrokken worden bij veranderingen, in plaats van dat hen die wordt medegedeeld. Ze zijn op zoek naar uitdaging en willen graag investeren in hun ontwikkeling. Communiceer op een manier die bij hen past: liever kort en aansprekend dan met uitgebreide protocollen. Visuele middelen zoals filmpjes kunnen ook effectief zijn om hen te informeren.

Aart Bontekoning, sociaalpsycholoog en generatie-expert, stelt dat sociale processen, zoals manieren van samenwerken, communiceren en leidinggeven een houdbaarheidsdatum hebben. Net een computerprogramma dat af en toe een update nodig heeft, hebben sociale processen ook af en toe een update nodig. Dat vraagt wat van je, zeker voor leidinggevenden die al geruime tijd leidinggeven. Als je altijd doet wat je altijd deed, dan krijg je…. Minder dan je altijd kreeg. De wereld verandert, dus als jij hetzelfde blijft doen, je stijl van leiderschap en communicatie geen update geeft dan zal het steeds lastiger worden om goed aan te sluiten bij de jongere generaties. Kijk met regelmaat in de spiegel, signaleer je eigen patronen en overweeg welke updates jij jezelf kunt geven jullie praktijk te laten bruisen?

De crux van leidinggeven aan Gen Z

De belangrijkste tip is tijd maken en hen figuurlijk bij de hand nemen. Help hen wegwijs te maken in de wereld van werkenden. Investeer in hun ontwikkeling en geef ze ruimte om te groeien. Gen Z’ers willen niet allen werken ze willen bijdragen en zich ontwikkelen. Door je stijl van leidinggeven aan te passen, kun je hen beter begeleiden en ervoor zorgen dat ze waardevolle teamleden worden die bijdragen aan de toekomst van de zorg.


Kenmerken van Gen Z

Gen Z kan kwetsbaar en onzeker zijn, snel verveeld en een korte aandachtsspanne hebben. Daartegenover staan hun kwaliteiten: ze zijn mondig, rationeel, intuïtief, hardwerkend en denken out of the box. Hoewel ze nog maar kort op de arbeidsmarkt zijn en velen (deels) nog in de schoolbanken zitten, moeten ze net als iedere generatie leren werken.

Vergeet niet dat ze nog weinig werkervaring hebben. Velen hebben wel stage gelopen of bijbaantjes gehad, maar hun stappen in de werkende wereld zijn nog pril. Dat betekent dat ze nog moeten leren werken. Stap niet in de valkuil om automatisch de schuld te geven aan de generatie. Iedere generatie heeft zijn eigen normen en waarden. Wees alert op deze verschillen en kijk wat je kunt doen met jouw stijl van leidinggeven.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Lees verder - met dit thema

Merel Kooning: 'Ik dacht dat mijn zachtheid een ramp was. Nu denk ik: nee, juist niet. Daarom blijven medewerkers heel lang en lopen ze met mij weg.' (Foto: Claudia Kamergorodski)
mic_external_onInterview

Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?

19 jul om 11:45 uurtimer6 min

Tandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

16 jul om 09:30 uurtimer6 min

De kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…

Lees verder »
Thomas Rietrae: ‘Binnen anderhalf jaar nam ik drie praktijken over.'
mic_external_onInterview

Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’

4 jul om 11:30 uurtimer8 min

Thomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie

29 mei om 14:30 uurtimer5 min

Onder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…

Lees verder »
Sophie Brühl - Foto: Claudia Kamergorodski
mic_external_onInterview

Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’

8 mei om 14:15 uurtimer6 min

Sophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…

Lees verder »
Nora Ennahachi, operationeel directeur MyDent Het mondzorgcentrum
mic_external_onInterview

Nora Ennahachi over teamenergie en teamsucces: ‘Zoals we betrokken zijn bij onze patiënten, zijn we dat ook bij elkaar’

17 apr om 13:00 uurtimer6 min

Hoe kun je als praktijkmanager bijdragen aan de teamenergie in een praktijk? Hoe kun je dat…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Charlotte van den Wall Bake over teambinding en veilige werkomgeving: ‘Maak tijd, ga de dialoog aan en begin van onderop’

5 apr om 11:19 uurtimer5 min

Praktijkhouders en praktijkmanagers doen er goed aan om over het onderwerp grensoverschrijdend gedrag na te…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Personeelsdossier en dossieropbouw: Nooit te laat om mee te beginnen

26 mrt om 12:56 uurtimer4 min

Een goed opgebouwd personeelsdossier kan doorslaggevend zijn bij een conflict of als je ontevreden bent over…

Lees verder »