Maar dát heb ik niet gezegd
Dit fenomeen doet zich niet alleen bij kinderen voor. Bijna iedereen zal dit herkennen van de eigen werkvloer. Talloze kleine misverstanden per dag doen zich voor. Het probleem zit ‘m in een onzorgvuldige overdracht van informatie. Of het nu om overdracht van informatie over een patiënt gaat, het prikken van een datum voor een teamuitje of over de opbergwijze van de koffiekopjes. Iedereen blijkt er, hoe duidelijk de communicatie ook leek, zijn eigen kleur en interpretatie aan te geven.
Koffiekopjes opruimen betekent voor de een: stapelen op het aanrecht met voetbad en al. Een ander zal eerst gaan spoelen en dan pas gaan stapelen, en nummer drie vindt het vanzelfsprekend dat afwassen, afdrogen en opbergen ook bij ‘opruimen’ horen.Dat bij nummer twee en drie de frustraties oplopen is duidelijk. Je kunt dit voorkomen door de afspraken zo concreet mogelijk te maken.
Het helpt ook om motivatie een plek te geven in je communicatie. Mensen zijn sneller bereid om een afspraak te verzetten of een concessie te doen wanneer ze weten dat er een belang mee gemoeid is. Zo kan het verzetten van een afspraak voor een scholing essentieel zijn. Want wanneer iedereen aanwezig kan zijn, komt dat de workflow van het hele team ten goede. Daarnaast is het aan te bevelen om het besprokene, in wat voor vorm dan ook, op schrift te stellen. Wanneer je zaken opschrijft, creëer je een basis waaraan je kunt refereren. Dat kan variëren van een eenvoudige notitie op je smartphone, een e-mail of de complete notulen van een teamvergadering.
En wanneer zich toch weer een misverstand voordoet: blijf dan niet te lang in de achteruitkijkspiegel kijken. Evalueer en bepaal samen hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen.Beter communiceren zorgt voor een betere workflow, meer werkplezier en een hogere productiviteit. Zeker de moeite waard dus om daarin te investeren!
Doris Post
Praktijkmanager
Kliniek Tandheelkunde Sneek
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen