Geef je nieuwe medewerker een vliegende start
Thuisgevoel ontwikkelen
Waar staat de koffie? Het antwoord op deze vraag is belangrijk voor een nieuwe medewerker. Daarom is de rondleiding een belangrijke eerste stap. Hoe sneller de nieuwe medewerker een thuisgevoel ervaart, hoe makkelijker hij of zij zal presteren. Samen de huisregels doornemen is daarom niet ‘ouderwets’ maar een effectieve manier om je nieuwe medewerker te informeren. Weten wat de gewoontes zijn geeft hem of haar houvast en zelfvertrouwen. Hij of zij zal zich sneller thuisvoelen. Belangrijk is natuurlijk ook om je nieuwe medewerker bij alle teamleden persoonlijk te introduceren. Je hoeft niet met iedereen vrienden te worden, maar het is natuurlijk fijn om met een of twee mensen alvast een ‘klik’ te voelen. Want prettig persoonlijk contact bevordert de werksfeer en doet wonderen bij het ‘inburgeren’.
Weten wat je moet doen
Hoe sneller een nieuwe medewerker weet wat er van hem verwacht wordt, hoe voortvarender de start. We proberen in onze praktijk de kennisoverdracht zo gestructureerd mogelijk aan te pakken. Wat iemand nodig heeft en moet weten om aan de slag te kunnen verschilt in de eerste plaats per functie. Voor elke functie -van baliemedewerker, preventiemedewerker tot aan tandarts en mondhygiëniste- hebben wij een stappenplan beschikbaar. Hierin staan de belangrijkste zaken die een nieuwe medewerker over de nieuwe functie moet weten. Een stappenplan geeft richting en is een goed begin. Het mooie van stappenplannen is dat je ze in een volgende situatie (al of niet aangepast) opnieuw in kunt zetten.
Persoonlijk ontwikkelingsplan
Wat iemand nodig heeft om in de werkflow te komen verschilt daarnaast per persoon. Er is altijd een verschil in ervaring, opleiding en persoonlijkheid. De ene persoon is hoog opgeleid of heeft al werkervaring en pakt de draad snel op. Een ander staat aan het begin van zijn of haar loopbaan en heeft meer houvast nodig. Een persoonlijk ontwikkelingsplan kan dan veel steun geven.
Bouw evaluatiemomenten in
Daarnaast bouwen wij op gezette tijden evaluatiemomenten in. Wat gaat wel en wat gaat niet goed? Wees duidelijk over wat je verwachtingen zijn, maar laat ook merken dat niet alles meteen perfect hoeft te zijn. Hoe meer ruimte je creëert, hoe eerlijker een nieuwe medewerker kan zijn en hoe beter je hem of haar kunt helpen het werk goed op de rit te krijgen en in de juiste workflow te komen.
Alle begin is moeilijk
Maar met wat extra aandacht en ondersteuning gaat het wel veel gemakkelijker!
Doris Post
Praktijkmanager Kliniek Tandheelkunde Sneek

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen