Drie manieren om veelpraters in een vergadering af te remmen
Tip 1
Als je al langer voorzitter van een bepaalde vergadering bent, weet je wie graag en veel wilt praten. Je weet ook wat relevant is en wat niet. Ga af op die ervaring en rem op een vriendelijke manier iemand af. Dat doe je door bijvoorbeeld te zeggen dat je begrijpt wat iemand zegt. Je vat het samen en daarna zeg je dat je nu iemand anders het woord wilt geven zodat iedereen aan het woord komt of omdat er weinig tijd is voor de discussie en je alle meningen wilt horen.
Tip 2
Je zorgt dat iedereen evenveel tijd heeft om te praten. Dat kan je makkelijk bijhouden. Je geeft iedereen bijvoorbeeld twee minuten de tijd om over een agendapunt zijn of haar mening te geven. Natuurlijk kondig je dit al in de agenda aan. En je zegt, als de tijd bijna voorbij is: "Jouw spreektijd is bijna om, wil je nog iets belangrijks toevoegen voordat ik de volgende spreker het woord geef?"
Tip 3
Doe een van de volgende oefeningen met de groep:
Je zorgt dat iedereen op een andere plek zit dan normaal, dus naast iemand waar ze anders niet naast zitten. Dan maak je tweetallen. Je geeft ieder een paar minuten om over het betreffende agendapunt te praten. Daarna vraag je iedereen niet zijn of haar eigen mening te vertellen, maar die van de buurman of -vrouw waarmee hij of zij het voor besproken heeft.
Of, j e geeft de notoire veelpraters de opdracht helemaal niet te praten tijdens de discussie. Ze schrijven op wat ze hadden willen zeggen en helemaal aan het eind van de discussie mogen ze punten toevoegen die niet gezegd zijn. Meestal wordt hun mening voordat zij aan het woord komen door iemand anders verteld. Ze merken op deze manier dat ze helemaal niet zo veel hoeven te praten.
Door Carla van den Bos van Vergaderen doe je zo!
Ga naar www.vergaderendoejezo.nl voor het aanvragen van het gratis e-boekje ‘In 5 stappen naar een leuke (vergader)groep

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uurHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen