Dental Spa: het nuttige met het aangename combineren
George Muller wist tijdens zijn opleiding Tandheelkunde al dat hij de beladenheid van de tandarts weg wilde nemen. “Het leek mij toen al heel erg leuk om een ‘beautyfarm’ te hebben, puur om de sfeer, de gastvrijheid en het kunnen aanbieden van verschillende behandelingen. Maar ik studeerde natuurlijk voor tandarts en dat was ook mijn passie.” Dus werd Muller tandarts in Zwartsluis. “Daarin vond ik ook het contact met de mensen het leukst. Vooral in zo’n klein dorp, dan groei je met je patiënten mee en leer je ze echt kennen.”
Toen de tandartsenpraktijk uit het pand groeide, zag Muller de mogelijkheid om zijn oude toekomstbeeld met zijn huidige situatie te combineren. “Ik bedacht dat een pand met twee verdiepingen inclusief schoonheidssalon mijn jeugddroom waar zou maken. Vanaf dat moment is Carine erbij betrokken.”
Samenwerking
Carine Bouwman, de dochter van George Muller, was op dat moment al allround schoonheidsspecialiste. “Na veel goede gesprekken hebben we besloten dit plan samen voort te zetten.” Voordat het plan daadwerkelijk gerealiseerd kon worden, werkte Bouwman bij een salon om ervaring op te doen en te leren wat er allemaal moet gebeuren in een praktijk. In de tussentijd werd het plan steeds meer werkelijkheid. “Een jaar voordat de praktijk daadwerkelijk stond, hebben we schoonheidsinstituut Joy & Health opgericht,” vertelt Bouwman. “Het was voor ons belangrijk dat zowel de tandartsenpraktijk als de salon eigen bestaansrecht hadden. Dus die aanloopfase hadden we ook nodig om het neer te zetten om vervolgens de ondernemingen naar elkaar toe te laten groeien,” aldus Muller.
Inmiddels bestaat het concept al bijna zes jaar en de samenwerking tussen vader en dochter verloopt nog altijd heel goed. “Voor ons is dit een heel succesvolle formule,” vertelt Bouwman. “Toen het plan me werd voorgelegd hoefde ik er niet lang over na te denken. Ik wilde altijd al manager worden, dus dit is voor mij de perfecte combinatie.” Want terwijl Muller de eigenaar is van beide ondernemingen en voor het grootste gedeelte actief is in de tandartsenpraktijk, is zijn dochter de manager van het schoonheidsinstituut. “De hiërarchie is duidelijk. George is mijn vader maar hij is ook de directeur. Ik hou me dan ook maar minimaal bezig met de tandartsenpraktijk, want het is natuurlijk ook een compleet ander vakgebied. Andersom heeft hij meer betrokkenheid, omdat hij natuurlijk ook de eigenaar is van het schoonheidsinstituut.”
Priôme
Het idee achter de samenwerking is om de patiënt uiteindelijk ontspannen de deur uit te laten gaan. Maar de twee verschillende disciplines in een pand bij elkaar brengen, betekent natuurlijk nog niet dat de cliënten ook daadwerkelijk van beide diensten gebruikmaken. “Ik denk dat ongeveer 15 tot 20 procent van de Joy & Health-klanten ook patiënt zijn in de tandartsenpraktijk. Dat kan ‘per ongeluk’ zijn, maar dat kan ook zijn op basis van het Priôme-arrangement dat we hebben,” legt Bouwman uit.
Dat arrangement is hét voorbeeld van de samenwerking tussen de tandartsenpraktijk en het schoonheidsinstituut. “Priôme staat voor ‘priority me’. Het gaat om de combinatie van een tandartscontrole en een schoonheidsbehandeling. Een bezoek aan de tandarts kan namelijk nog wel eens stress opleveren, maar van een schoonheidsbehandeling word je juist ontspannen. Het is dus de bedoeling dat de patiënten vergeten dat ze bij de tandarts zijn geweest.”
Het arrangement werkt als volgt. Als patiënt wacht je in de wachtruimte totdat je opgehaald wordt door de preventieassistente. Zij geeft je een preventiebehandeling, waarna ook de tandarts je gebit komt controleren. Na het dentale bezoek brengt de preventie-assistent je naar boven waar Joy & Health zich bevindt. Nadat je in de lounge even hebt zitten wachten met een kopje koffie of thee, neemt de schoonheidsspecialiste je mee voor een gezichtsbehandeling of massage.
Het Priôme-arrangement wordt goed ontvangen door degenen die er al gebruik van hebben gemaakt. “Het bestaat nu bijna driekwart jaar maar het is een project van de lange adem. We hebben natuurlijk ook niet de omzet die je in Amsterdam zou hebben met zo’n concept."
Weten hoe Muller en Bouwman hun arrangement succesvol maken en hoe ze de onderneming draaiende houden? Het volledige artikel, waarin ingezoomd wordt op personeel en financiën, staat in MedischOndernemen #4. Deze kunt u bestellen door een mail te sturen naar klantenservice@medischondernemen.nl.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen