De SMART-methode
Je kunt de SMART-methode bijvoorbeeld inzetten bij het voeren van functioneringsgesprekken en bij het opstellen van marketing- of projectplannen.
Specifiek
Omschrijf helder en concreet wat jouw doel is. Een heldere doelstelling geeft antwoord op de zes w-vragen: wat, wie, waar, wanneer, welke onderdelen, waarom. Hoe exacter je bent, hoe makkelijker er invulling te geven is aan de gewenste actie.
Meetbaar
Jouw doelstellingen moeten objectief en kwantitatief meetbaar zijn. Stel procedures en systemen in werking om dit te realiseren. Doe altijd een nulmeting om de beginsituatie in kaart te brengen en de vorderingen te kunnen volgen.
Acceptabel
Zorg altijd voor draagvlak onder alle betrokkenen. Als mensen ergens niet aan mee willen werken, gebeurt er weinig tot niets. Je kunt draagvlak vergroten door werknemers actief te betrekken bij het kiezen van de doelstelling. Ga uit van een positief resultaat, dit trekt meer medestanders dan een negatief uitgangspunt.
Realistisch
Zorg dat het doel haalbaar is en dat de inspanningen om het te bereiken aanvaardbaar zijn. Bedenk ook of medewerkers wel de benodigde know-how, middelen en bevoegdheden heeft om het doel te realiseren.
Een onbereikbaar doel werkt alleen maar demotiverend, maar ook een doel dat te makkelijk te behalen is en geen enkele uitdaging biedt, is niet interessant. Je kunt het best doelen stellen die net boven het niveau van de persoon liggen en waarvan de kans ze te behalen ongeveer 50/50 is. Als mensen zich actief in moeten spannen om iets te bereiken en het lukt vervolgens, levert dat een gevoel van trots en motivatie om aan iets nieuws te beginnen op. Is een doelstelling best moeilijk realiseerbaar, dan kan je overwegen hem te verdelen in kleinere subdoelstellingen.
Tijdgebonden
Stel een planning en duidelijke tijdlijn op. Spreek bijvoorbeeld af wanneer er weer geëvalueerd wordt en welke doelstellingen dan bereikt moeten zijn. Stel - indien mogelijk - een duidelijke begin- en einddatum vast.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen