Charlotte van den Wall Bake over veranderen: ‘Medewerkers willen niet veranderd worden’
Charlotte van den Wall Bake begint haar sessie met een waargebeurd verhaal over een olifantenpaadje in Afrika. Een projectontwikkelaar ontwierp een hotel precies op de route die olifanten liepen naar het water. Tijdens de verbouwing liepen de olifanten dwars door de bouwketens heen, waardoor de ontwikkelaar gedwongen werd om vijftig meter verderop te bouwen. Zo gaat het ook in de praktijken van praktijkmanagers. Iedereen heeft gewoontes en het is moeilijk om mensen daarvan af te laten wijken.
‘Ze moeten verandering snappen en bevatten’
Een verandering zonder duidelijke communicatie wordt chaos, betoogt Van den Wall Bake. ‘In praktijken verandert altijd wel iets, maar die verandering werkt alleen als wij hier zelf betekenis aan geven. ‘Medewerkers willen best veranderen, maar ze willen niet veranderd worden. Ze moeten de verandering snappen en bevatten.’
Urgentie van de verandering
Mensen willen altijd weten wat er voor hen in zit als er grote veranderingen plaatsvinden. Praktijkmanagers doen er daarom verstandig aan om zich te verplaatsen in medewerkers. Stel bijvoorbeeld dat een werknemer ’s avonds moet werken. Het is dan belangrijk om de urgentie van deze verandering te laten doordringen bij de medewerker. Het is urgent, omdat de medewerker mogelijk zijn of haar baan kwijt is wanneer ze weigert 's avonds te werken.
Praktijkmanagers moeten de tijd nemen
Verandering lukt beter bij gemotiveerde betekenisgeving, maar het is geen garantie. ‘Hoe vaker je het doet, hoe beter je het doet’. Grotere veranderingen zijn vaak moeilijk en het is daarom verstandig medewerkers niet te pushen. Praktijkmanagers moeten de tijd nemen voor nieuwe gedragspatronen van medewerkers en voor het geven van betekenis aan de verandering. Verder moeten praktijkmanagers structuur bieden aan de werknemers en de praktijk en samen met medewerkers verkennen wat je gaat doen. Zo kan de praktijkmanager met de medewerker, die ’s avonds moet werken, bespreken dat hij/zij begint met één avond in de week.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen