’Mondzorg wordt efficiënter door taakherschikking en delegatie’
Taakherschikking en -delegatie betekent niet alleen dat je de assistente een preventiecursus laten volgen en haar vervolgens een eigen preventieprogramma laat geven. Het gaat veel verder. Een assistente kan zo veel meer dan alleen maar instrumenten aangeven, afzuigen en opruimen. De huidige generatie mondzorgkundigen kan bijvoorbeeld boren en kleine restauraties maken. Assistent en mondzorgkundige kunnen heel veel taken van een tandarts overnemen en deze naar behoren uitvoeren.
Assistenten kunnen veel
Neem het maken van alginaat-afdrukken, cofferdam aanbrengen, röntgenfoto’s maken, maar ook OPT’s sealen, kleine caviteiten restaureren, noodvoorzieningen maken, verdoven, bleeklepels vervaardigen, gebitsreiniging, een aantal handelingen uit het protheseproces en het geven van voorlichting. Al deze handelingen kunnen worden aangeleerd door de tandarts en vervolgens uitgevoerd worden door de assistente.
Ruimte in de agenda
Dat kost wel even wat moeite. Maar wat levert het nu eigenlijk op? Wanneer er op meerdere kamers tegelijk wordt gewerkt, is het efficiënt wanneer de assistente de patiënten in de stoel zet, vertelt wat de behandeling precies inhoudt, verdooft en vast een cofferdam aanbrengt. Dit zijn handelingen die een assistent heel goed kan. Ondertussen kan de tandarts op een andere kamer bijvoorbeeld een controle doen. De mondzorgkundige kan kleine restauraties vervaardigen, wat ruimte geeft in de agenda van de tandarts.
Meer diepgang en arbeidsvreugde
Wat levert het nog meer op? Door deze efficiënte manier van werken, kunnen er op een dag meer patiënten worden behandeld. Dit vergroot de omzet en verlaagt de wachttijden. Sommige praktijken hebben het zo druk dat patiënten soms wel een maand of langer moeten wachten voor een behandeling. Een belangrijke bijkomstigheid van taakdelegatie en herschikking is dat de assistente en mondzorgkundige hun takenpakketten uitbreiden wat zorgt voor meer diepgang van het vak en arbeidsvreugde.
Betere teamprestatie
Geef je assistente meer verantwoordelijke taken, ze zal het waarderen en het geeft je als tandarts meer lucht. Dat geldt eveneens voor de mondzorgkundige. Deze groep is tot veel meer in staat dan het eindeloos reinigen van pockets en patiënten motiveren tot gedragsverandering. Ook voor hen geldt dat het restauratieve werk zorgt voor afwisseling. Bovendien laat je daarmee als tandarts zien vertrouwen te hebben in je teamleden. Dit zorgt voor een betere teamprestatie. En een goed team zorgt voor meer omzet.
Waarom gebeurt het dan nog zo weinig? Op de eerste plaats moet er natuurlijk de mogelijkheid bestaan om op meerdere kamers tegelijk te werken. Ook moeten de assistente en de mondzorgkundige gemotiveerd zijn en de tandarts dient bereid te zijn handelingen aan te leren en te delegeren. Het allerbelangrijkste bij taakdelegatie is echter vertrouwen. Heb vertrouwen in je assistente en mondzorgkundige.
Saai werk
De MBO-opgeleide assistenten mogen röntgenfoto’s maken. Toch zijn er tandartsen die elke foto zelf maken. Dat werkt demotiverend en daarmee straal je slechts wantrouwen uit naar je assistent. Het delegeren van taken zorgt voor betere samenwerking. Het werkt niet meer zoals vroeger, toen de tandarts de behandeling uitvoerde en de assistent aangaf en opruimde. Betrek haar bij de behandeling. Dit leidt tot meer motivatie bij de assistent. Als docent en praktijkmanager hoor ik nog te vaak van assistenten: ‘De tandarts laat me niets doen, wat wordt het werk saai.’
Wellicht speelt ook mee dat er in veel praktijken gewerkt wordt met niet-gediplomeerde assistenten. Een diplomaplicht is er nog altijd niet. Maar dat is een andere discussie.
Link: Docent Maaike van der Mee: ‘Kwaliteit holt achteruit door ontbreken diplomaplicht tandartsassistent'
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen