Is de ZZP'er zielig? Niet als ze medicus is!
Een paar jaar geleden waren ZZP'ers nog hip, flexibel en eigenzinnig. Nu zijn ze vooral zielig als je de politiek en de media moet geloven.
Geldt dit ook voor ZZP'ers in de medische praktijk? Nee. Zoals zo vaak werken de dingen in medisch Nederland net wat anders dan in de rest van het land. Met als gevolg dat waarnemen, om maar eens een ouderwetse term er in te gooien, een aantal zeer nuttige functies vervult:
Ten eerste kunnen Praktijken snel en flexibel tijdelijke krachten regelen. Of het nu voor vervanging van ziekte, zwangerschap of vakantie is, of voor het opvangen van een drukke periode, je regelt snel en betaalbaar een invalkracht, zonder de angst dat je meteen blijvend aan iemand vast zit. Startende artsen komen mede hierdoor relatief snel aan de bak.
Ten tweede doen met name jonge huisartsen, tandartsen en verloskundigen in korte tijd ervaring op in heel verschillende praktijken. Ze komen er hierdoor niet alleen snel achter welk type praktijk, soort werk en collega's ze prettig vinden. Ze ontdekken wellicht of ze in de toekomst zelf (mede) praktijkeigenaar willen worden.
Het ZZP-er zijn is dan ook een soort stage voor het medische ondernemerschap. Je maakt kennis met de belastingdienst omdat je een VAR-verklaring moet aanvragen, je moet je zakelijke verzekeringen regelen, administratie voeren, nota's versturen etc. Je komt er dan ook achter of je dit soort dingen leuk vindt, of dat een bestaan als loondienster je toch ineens heel aantrekkelijk lijkt.
Het medische beroep en het ZZP-bestaan gaan sowieso goed samen omdat bij beiden een hoge mate van zelfstandigheid nodig is. Je eigen klinische blik en afwegingen zijn leidend in je medisch handelen, niet het blind opvolgen van orders. Heel iets anders dan wanneer je bijvoorbeeld door je (ex)-werkgever in een ZZP-bestaan geduwd wordt omdat de jeugdzorgbegroting omlaag moet.
Al met al zien wij als adviseurs in de medische branche geen zielige ZZP-ers. Wel zien wij (vooral jonge) professionals die vrijheid en verantwoordelijkheid combineren, en een behoorlijk inkomen verdienen, terwijl ze zich voorbereiden op alle facetten van de rest van hun professionele bestaan. Het is te hopen dat de hervormingsplannen waarop Den Haag broedt niet tornen aan de positieve kanten van het medische ZZP-bestaan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen