De praktijk verbeteren doe je door doelen te stellen
Een doel stellen geeft richting aan wat je doet en waar je tijd en energie in stopt. Om in iets energie te stoppen, moet het doel uitdagend zijn. Jim Collins noemt het een ‘Big Hairy Audicious Goal’, oftewel een groot, gewaagd doel op lange termijn. Voor een rondje Nieuwkoopse Plassen hoef ik mezelf niet meer op te laden. Maar drie keer de Ventoux op, dat is een ander verhaal. Door de maanden heen blijft dat doel continu op de achtergrond meespelen in de prioriteiten die ik stel en waar ik me druk voor maak. Ook in de praktijk is het goed om een jaardoel te hebben. Dan weten de medewerkers wat belangrijk is voor de praktijk. Hoe langer de termijn hoe uitdagender het doel kan zijn.
Een doel haal je met tussenstappen
Tussenstappen maken een doel haalbaarder. Marathonlopers lopen vaak van boom naar boom en delen hun race op de een of andere manier in kortere trajecten op. Een langetermijndoel dat onhaalbaar lijkt, kan ontmoedigend werken. Daarom is het goed om een doel in delen op te knippen. “De eerste haalbare stap op weg naar ons doel is…..”, is een goede formule om te kijken wat dat is.
Doelen stellen gaat uiteindelijk over gedrag(sverandering)
Om een ander resultaat te krijgen, moet het team meestal ander gedrag laten zien. Focussen op gedrag in plaats van op resultaten, zorgt ervoor dat mensen zelf zien dat ze in de goede richting bezig zijn. Als je ervoor wilt trainen om een berg op te fietsen, dan is het resultaat dat je dit kunt. Het gedrag dat daartoe leidt, is het tijd nemen om in ieder geval drie keer in de week een uur te fietsen.
Het doel moet bekend zijn
Dat klinkt als een dooddoener. In ons onderzoek bij honderden medewerkers in de zorg blijkt dat niemand de doelen voor dit jaar van de praktijkhouder of de maatschap kent. Als de medewerkers niet weten wat voor de praktijkhouder belangrijk is, kun je ook niet verwachten dat ze meedenken of meedoen met de gewenste richting. Zorgen dat de doelen bekend zijn, is meer dan het noemen in een jaarplan en dat verzenden naar de medewerkers. Zorg dat ze regelmatig terugkomen bij bijeenkomsten, maak ze visueel en benoem ze ook bij functioneringsgesprekken.
Doelen zijn een krachtig middel om de leiding te nemen en te houden. Op www.dentiva.nl/doelen vind je een handige checklist voor het formuleren van een doel.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen