Blog: Zelfsturende teams
Zelfsturende teams lijkt een ideale oplossing voor de overvolle agenda van praktijkhouders en praktijkmanagers. Je zorgt dat de medewerkers weten wat ze moeten doen en je geeft ze de verantwoordelijkheid, middelen en kaders om dat te gaan doen en hoppatee, jij kunt weer door met je eigen werk! Helaas is de praktijk niet zo simpel.
Werkcultuur
Zelfsturend werken vraagt veel meer dan heldere inhoudelijke afspraken over deadlines en budgetten. De cruciale succesfactor voor zelfsturende teams is de werkcultuur die er heerst. Het vereist speciale vaardigheden van teamleden. Bijvoorbeeld verantwoordelijkheid krijgen en nemen, vooruitdenken, assertief communiceren, conflicten uitspreken en beslissingen nemen. Vaardigheden die in een klassieke tandartspraktijk soms ontbreken bij medewerkers, omdat de praktijkhouder dat soort taken voor zijn rekening neemt.
Vaak gaat het op cultuurniveau mis en blijven oude ongeschreven regels in stand. Bijvoorbeeld: ‘de praktijkhouder moet alles eerst goedkeuren’ of ‘je houdt je mond als je het ergens mee oneens bent’. Mensen durven geen beslissingen te nemen, zeggen ja maar doen vervolgens nee, en conflicten stapelen zich op. Dan is een zelfsturend team gedoemd te mislukken.
Veranderen
Succesvol zelfsturende teams creëren is cultuur-veranderingstraject. Dat vraagt toewijding en lef. Het vereist dat oude, blokkerende gedragspatronen vervangen worden door nieuwe. Gedrag veranderen doet zeer en is confronterend. Hoe graag ik het ook zou willen, het introduceren van zelfsturende teams is geen kwestie van een ‘workshopje en klaar’.
Zelfsturende teams. Het lijkt een snelle en makkelijke oplossing voor je uitpuilende agenda en lange to-do-lijsten, maar in de praktijk komt er veel meer bij kijken!
Marloes den Heijer is dé teambuilder voor tandartspraktijken. Met haar bedrijf Passie in Praktijk ondersteunt zij succesvol tandartsen bij alle vraagstukken over communicatie en organisatie.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Het Goede Gesprek: ‘Boeien en binden lukt alleen door een combinatie van methoden’
14 apr om 10:00 uur 3 minDe eerste editie van Goede Gesprek op 9 april voor praktijkmanagers in de mondzorg liet zien hoe divers de…
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen