Blog: Wat is goede zorg ons waard?
Hoe kan het dat er zo weinig gesproken wordt over het maatschappelijk bepalen van wat de zorg ons nu werkelijk waard is en wat het ons oplevert? Hoe kunnen we zeggen dat iets te duur is als we de waarde van zorg niet gezamenlijk bepaald hebben en wat het dus mag kosten? In de media lezen we dat de zorgkosten stijgen en dat de uitgaven inmiddels ruim 14% van het BBP bedragen. Maar misschien is het wel zo dat we met zijn allen vinden dat het 20% van het BBP mag bedragen (mits er aan bepaalde voorwaarden m.b.t. kwaliteit en toegankelijkheid wordt voldaan).
Ik begrijp dat niet iedereen zorg evenveel waarde zal geven en dat consensus bereiken over wat zorg mag kosten ingewikkeld zal zijn. Ook zal het antwoord op dit vraagstuk verschillend zijn per zorgvraag, ziektebeeld of in bepaalde bijzondere omstandigheden. Daar komt nog bij dat het antwoord afhankelijk is van hoe de zorg verzekerd wordt (basis, aanvullend of niet), hoe de zorgvraag ontstaan is en op welk moment in het leven de zorgvraag speelt.
Echter, het gezamenlijk onderzoeken van wat goede zorg ons waard is, kan waardevolle informatie opleveren die de verschillende stakeholders in bovengenoemde ‘discussie’ kan helpen om elkaar te vinden in plaats van elkaar aan te blijven wijzen als de zwarte piet. Zonder deze informatie (die kan dienen als leidraad) is het eigenlijk niet vreemd dat partijen met verschillende belangen elkaar niet altijd vinden.
Momenteel weten de meeste mensen niet wat zorg kost, waar deze kosten uit opgebouwd zijn, wat de kwaliteit is van de zorg die men ontvangt voor deze kosten en wat de positieve effecten van zorgverlening zijn op de inzetbaarheid en effectiviteit van mensen op de arbeidsmarkt. Meer kennis hierover stelt mensen in staat om gezamenlijk te bepalen waar we in de zorg meer voor over hebben en waar we als maatschappij daadwerkelijk op willen bezuinigen. Alleen zo kunnen alle stakeholders op een waardevolle manier een rol spelen in en buiten de spreekkamer.
Jasper ter Bogt | Manager Mondzorg
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep om 09:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
29 aug om 09:00 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:15 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'
20 dec 2023 5 minRob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…
Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg
22 nov 2023Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…
Reactie toevoegen