Blog: Onnodig geklaag? Misschien niet!
Voor veel praktijkhouders en -managers is het een terugkerend punt van ergernis: oeverloze discussies over zaken die duidelijk afgesproken zijn. Vakantiedagen of werktijden bijvoorbeeld. De meesten hebben de neiging om op inhoud te reageren. Met een boze blik zeggen ze: “Werktijden zijn van 8 tot 5 en daarmee basta. Genoeg gekletst, aan het werk dames!”. Grote kans dat de medewerkers stilvallen en mokkend hun werk weer oppakken. Discussie gesloten. Zo lijkt het.
Procedure
Het risico van het de kop indrukken van een discussie is dat je de werkelijke reden achter het gesprek niet achterhaalt. Daardoor verstomt het gesprek nu even, maar laait het later weer op. Je kunt ook op procedure niveau reageren. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Ik merk dat je regelmatig tussen patiënten door een opmerking maakt over je werktijden. We hebben dan niet goed de tijd om erover te praten, dus druk ik het telkens de kop in. Volgens mij lossen we het hierdoor niet op. Laten we om vijf uur vanmiddag hier even over in gesprek gaan.” Hiermee zeg je niet per se dat je de afspraken ter discussie wilt stellen, maar zet je wel de deur open voor een gesprek over het zich herhalende gesprek. Meta-communicatie heet dat.
Relatie
Je kunt nog een communicatieniveau dieper gaan en op relatie niveau communiceren. Je zegt dan bijvoorbeeld: “Volgens mij balen we allebei dat dit rottige onderwerp steeds terugkomt en raken we allebei geïrriteerd. Wil je me vertellen wat je hierover dwars zit?” Wie weet ontdek je door deze andere manier van communiceren dat medewerkers zich niet voldoende gewaard voelen in al het werk dat ze vóór aanvang doen. Dat geeft jou de mogelijkheid daar wat aan te doen, zodat de oeverloze discussies eindelijk écht opgelost zijn.
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen