Blog: In wiens belang is taakherschikking?
Want is het wel echt zo dat de prijs-kwaliteit verhouding beter is in de boogde taakherschikking? Is het wel juist dat degene die de taak overneemt deze op hetzelfde of een hoger kwaliteitsniveau kan uitvoeren? Of is het vooral belangrijk om een lagere prijs te realiseren en maakt het dan niet uit dat de kwaliteit mogelijk ook daalt? Taakherschikking is toch bedoeld als middel om te bereiken dat iedereen doet waar hij of zij het beste in is?
Patiëntenbelang
Dat laatste hoeft niet altijd zo te zijn. Soms ontstaan taakherschikkingen uit nood vanwege onvermogen van huidige uitvoerders om de taak nog in dezelfde prijs-kwaliteitverhouding of op dezelfde schaal uit te voeren. Zo kan een tandarts ‘eenvoudige’ deelverrichtingen (denk bijvoorbeeld aan tandsteen verwijderen) delegeren aan assistentes die deze verrichting op termijn mogelijk op een beter niveau uitvoeren dan wanneer de tandarts dit zelf zijn carrière lang blijft doen. Een taakherschikking die de kwaliteit van de taak bevordert en dus in het belang van de patiënt is. Ook kan het team van deze tandarts door de taakherschikking meer mensen van mondzorg voorzien, wat weer deels een maatschappelijke oplossing is voor het tekort aan tandartsen.
Maatschappelijk belang
Wat dat laatste aspect betreft, geldt ook dat wanneer er in Nederland te weinig tandartsen beschikbaar zijn om aan de vraag naar gaatjes boren te voldoen, dit mogelijk door mondhygiënistes opgevangen kan worden. Natuurlijk moeten zij deze taak wel op hetzelfde kwaliteitsniveau kunnen uitvoeren. Of deze taakherschikking ook zal leiden tot een lagere prijs, valt te betwijfelen. Aangezien dezelfde kwaliteit van deze taak niet in elke omstandigheid gegarandeerd kan worden, bijvoorbeeld wanneer een mondhygiëniste dit zelfstandig uitvoert in een eigen praktijk zonder de aanwezigheid van een tandarts, zou deze herschikking niet op die manier doorgevoerd moeten worden als we denken vanuit patiënt belang en er alternatieve oplossingen mogelijk zijn.
Kortom, bij elke taakherschikking dient de prijs-kwaliteitsverhouding goed in acht te worden gehouden en de verschillende belangen in kaart gebracht.
Jasper ter Bogt
Manager Mondzorg

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen