Blog: Hoe vaak heb ik dit al uitgelegd(, sukkel)?
Zorgverleners spreken veel mensen op een dag. Niet alleen collega's, maar natuurlijk ook patiënten. Met de ene kunnen ze beter door een deur dan de ander. Een zogenaamde ‘professionele houding’ waarbij ze iedereen vriendelijk te woord staan komt dan goed van pas. Helaas sijpelt er tussen die professionele zinnen toch meer emotie door dan menigeen zich realiseert.
In communicatie gaat het niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hoe je iets zegt. Een goed voorbeeld zijn deze komma-sukkel-vragen. Je hoort bij wijze van spreken de ‘sukkel’ er achteraan geplakt: “Waarom heb je niet elke avond geflost(, sukkel)?” of “Je dacht zeker, hier kan ik nog wel even mee door blijven lopen (, sukkel) ?” In plaats van een eerlijk inhoudelijk antwoord zul je waarschijnlijk een verdedigende reactie krijgen. “Dat heb ik wel gedaan.” Of “Nou zo erg leek het allemaal niet hoor”. Niks een professioneel gesprek, maar ordinair gehakketak.
Patiënten zullen vooral reageren op de steek onder water die je uitdeelt. Dat komt doordat je de emotie die je voelt, niet uitspreekt. Je doet wel alsof die emotie er niet is, maar toch breng je die over. Mensen zijn zo ontwikkeld dat ze vooral reageren op wat iemand bedoelt, in plaats van op wat iemand zegt.
Niet alleen tegen klanten floepen dat soort opmerkingen eruit. Ook richting collega’s kunnen ze je ontvallen. Bijvoorbeeld:
- “Hoe vind je zelf dat je dit hebt aangepakt?”
- “Dat heb je niet goed begrepen.”
- “Hoe vaak heb ik dit al uitgelegd?”
- “Waarom kom je daar nu pas mee?”
Voorkom dit soort komma-sukkel-zinnen door na te gaan welke emotie voor jou gekoppeld is aan je boodschap. Gebruik dan je professionele houding om die te benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik baal ervan dat je dit niet eerder hebt aangegeven”. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar wél zo professioneel en eerlijk.
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Psychosociale arbeidsbelasting in je praktijk: Hoe voorkom je uitval?
8 apr om 10:30 uur 3 minHuisartsenpraktijken, tandarts- en orthodontiepraktijken hebben te maken met een toenemende werkdruk,…
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Reactie toevoegen