Blog: Hoe vaak heb ik dit al uitgelegd(, sukkel)?
Zorgverleners spreken veel mensen op een dag. Niet alleen collega's, maar natuurlijk ook patiënten. Met de ene kunnen ze beter door een deur dan de ander. Een zogenaamde ‘professionele houding’ waarbij ze iedereen vriendelijk te woord staan komt dan goed van pas. Helaas sijpelt er tussen die professionele zinnen toch meer emotie door dan menigeen zich realiseert.
In communicatie gaat het niet alleen om wat je zegt, maar vooral om hoe je iets zegt. Een goed voorbeeld zijn deze komma-sukkel-vragen. Je hoort bij wijze van spreken de ‘sukkel’ er achteraan geplakt: “Waarom heb je niet elke avond geflost(, sukkel)?” of “Je dacht zeker, hier kan ik nog wel even mee door blijven lopen (, sukkel) ?” In plaats van een eerlijk inhoudelijk antwoord zul je waarschijnlijk een verdedigende reactie krijgen. “Dat heb ik wel gedaan.” Of “Nou zo erg leek het allemaal niet hoor”. Niks een professioneel gesprek, maar ordinair gehakketak.
Patiënten zullen vooral reageren op de steek onder water die je uitdeelt. Dat komt doordat je de emotie die je voelt, niet uitspreekt. Je doet wel alsof die emotie er niet is, maar toch breng je die over. Mensen zijn zo ontwikkeld dat ze vooral reageren op wat iemand bedoelt, in plaats van op wat iemand zegt.
Niet alleen tegen klanten floepen dat soort opmerkingen eruit. Ook richting collega’s kunnen ze je ontvallen. Bijvoorbeeld:
- “Hoe vind je zelf dat je dit hebt aangepakt?”
- “Dat heb je niet goed begrepen.”
- “Hoe vaak heb ik dit al uitgelegd?”
- “Waarom kom je daar nu pas mee?”
Voorkom dit soort komma-sukkel-zinnen door na te gaan welke emotie voor jou gekoppeld is aan je boodschap. Gebruik dan je professionele houding om die te benoemen. Bijvoorbeeld: “Ik baal ervan dat je dit niet eerder hebt aangegeven”. Dit is niet altijd gemakkelijk, maar wél zo professioneel en eerlijk.
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen