Blog: De (on)zin van complimentendag
De neiging van veel mensen is om juist op een dag als Nationale Complimentendag ineens uitbundig met complimenten te strooien. Net zoals op Nationale Secretaressedag de secretaresse een bos bloemen op haar bureau aantreft. Op zich een vriendelijk gebaar, maar wat gebeurt er die ander 364 (of 365!) van het jaar?! Dat bepaalt hoe geloofwaardig en oprecht zo’n gebaar overkomt. Het gaat om de balans.
Balanceren
Strooi je enkel met complimenten en schuw je negatieve feedback? Dan gaan mensen je op den duur niet meer serieus nemen. De zorgcultuur is heel zacht en vriendelijk, maar ook ongrijpbaar en een tikkeltje ongeloofwaardig. Je hoort het namelijk nooit wanneer je iets beter had kunnen doen. Geef je enkel kritiek en nooit eens een compliment? Dan zaai je een angstcultuur. De emotionele bankrekening is niet goed gevuld en mensen raken verbitterd. Want hoe ruw de bolster ook is, iedereen krijgt graag een keer een aai over de bol.
Is het überhaupt ongebruikelijk om iemand aan te spreken op zijn of haar functioneren? Dan zorgt deze vermijdingscultuur ervoor dat de onzekerheid toeneemt. Mensen opereren steeds meer op een eigen eilandje en het groepsgevoel is ver te zoeken. De crux zit ‘m in het balanceren van je feedback. Door complimenten en kritiek te geven voelen mensen zich gezien en serieus genomen. In deze performancecultuur zijn mensen gemotiveerd en gefocust op continue verbeteren.
Feedbackdag
Dus als er al zo’n Nationale Complimentendag zou moeten zijn, laten we ‘m dan veranderen in Nationale Feedbackdag. Al voorzie ik dan dat mensen lekker los gaan en anderen nu eens goed de waarheid gaan vertellen, omdat het nu eenmaal Nationale Feedbackdag is. Dat was dan ook weer niet mijn intentie. Het gaat om de balans!
Marloes den Heijer – Teambuilder voor (tandarts)praktijken en auteur van het boek Passie in Praktijk – Lessen van ondernemende tandartsen. www.passieinpraktijk.nl
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen