Artsen en beurshandelaren
Salomon Brothers was altijd een maatschap, maar in 1981 werd het bedrijf verkocht. Vanaf dat moment waren de belangrijkste handelaren weliswaar ruimschoots miljonair, maar niet meer verbonden met de langetermijngezondheid van Salomon. Lewis beschrijft hoe er vanaf dat moment steeds meer korte termijn hebzucht regeert binnen het bedrijf. Niet dat ze daarvoor vies waren van geld verdienen, maar nu is alleen de eindejaarsbonus nog belangrijk, desnoods ten koste van de gezondheid van het eigen bedrijf, en uiteindelijk het hele financiële systeem.
Ouderwets systeem zo’n maatschap! Hoop overleggen, compromissen sluiten, soms ook log en inflexibel. Maar misschien wel goed voor integriteit en langetermijndenken. En er is nog iets anders.
In hetzelfde boek lopen er bij hetzelfde bedrijf 24-jarige whizzkids rond die nieuwe producten verzinnen en implementeren waar honderden miljoenen in omgaan, en soms verloren worden. De managers van deze whizzkids hebben geen idee meer wat er allemaal in hun bedrijf gemaakt wordt. Het gaat ze ver boven de pet, en dus slaan ze de plank mis of doen helemaal niets. Ook dit wordt snel erger nadat de eerdergenoemde maatschapsstructuur verlaten wordt. Directie en management willen groeien, expanderen, meer en meer. De inhoud van het product wordt bijzaak, of zelfs genegeerd, met uiteindelijk dramatische gevolgen.
Professionals zijn natuurlijk ook lastig te managen. Ze zijn immers de besten op hun vakgebied, en hebben haarfijn door als hun baas niet weet waar hij het over heeft. En je kunt ze ook niet allemaal volledig de vrije hand geven. Maar het is wel hun kennis en kunde waar het bedrijf uiteindelijk van bestaat. Misschien moeten professionals dus toch maar elkaar leidinggeven en controleren, ondanks het feit dat hier niet altijd hun grootste talent en interesse liggen.
Je kunt natuurlijk ook de last verdelen……. Juist, in een maatschap! Ouderwets, imperfect, maar wel collegiaal en inhoudelijk, met zo min mogelijk geldverspilling en bla bla.
Ook verkrijgbaar in Medisch Nederland. Nog wel althans, wees er zuinig op!

Foto: Lisa S. / Shutterstock.com
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
MedischOndernemen Magazine 1: ‘Ondernemen en vernieuwen kan alleen samen met een goed team’
3 apr om 15:37 uurDe uitdagingen binnen de huisartsen-, mondzorg- en fysiotherapiepraktijken zijn groot, zo blijkt uit deze…
Rapport Rekenkamer: Huisartsentekort bestaat echt en groeit alleen maar
3 apr om 14:43 uurUit het rapport 'Focus op huisartsentekort' van de Algemene Rekenkamer blijkt dat een op de twintig…
De nieuwe praktijkmanager: een antropoloog die van reuring houdt
27 mrt om 12:05 uurIk wou dat ik twee hondjes was of soms gewoon een éénpitterpraktijk. Als tandarts dan. Je hebt met jezelf te…
Paul Wormer over 'De dokter en de vakgroep': ‘Een praktijk runnen vraagt reflectie, training en kunnen delegeren’
17 mrt om 13:03 uur 6 minHuisartsen staan voor grote organisatorische en strategische uitdagingen. In zijn boek 'De dokter en de…
'Purpose': dé sleutel tot meer voldoening in je werk als praktijkmanager
13 mrt om 15:45 uur 4 minEen Goed Gesprek met Nora Ennahachi over ‘boeien en binden’: ‘Praktijkmanager is de sleutel tot succes’
5 mrt om 14:00 uur 5 minNu tandartspraktijken steeds vaker te maken krijgen met personeelsverloop en -tekorten is het…
Een Goed Gesprek met Wiyanti Nieuweweme: ‘Binden en boeien van je medewerkers. Hoe doe je dat?’
3 mrt om 10:45 uur 5 minNieuwe pensioenwet (deel 2): De basis van het Nederlandse pensioenstelsel
27 jan om 13:00 uur 4 minIn deze blog zullen we enkele belangrijke pijlers van ons pensioenstelsel onder de loep nemen. Door inzicht te…
Reactie toevoegen