Alleen meer tijd per patiënt is niet genoeg
Tegenwoordig hoor je de roep om meer tijd per patiënt. Dat klinkt goed, maar in mijn ogen levert alleen meer tijd uittrekken per consult niet zo veel op. Pas wanneer je dat koppelt aan intervisie, casuïstiekbesprekingen en geregelde overdrachtsbesprekingen, denk ik dat je gaat verdienen qua kwaliteit.
In veel praktijken functioneren huisartsen naast elkaar als kleine zelfstandigen, die ieder voor zich zijn of haar eigen patiënten verzorgen. Tijdsdruk is wel een belangrijke factor, maar meer tijd lost het omgaan met de verwachtingen van mensen en de angsten van artsen niet echt op. Dat lukt wel als de communicatie wordt geïntensiveerd. Dan pas komt men tot minder verwijzingen en betere zorg.
Voor het medisch overleg is het echter heel lastig om alle artsen regelmatig bij elkaar te krijgen. Vooral omdat zeer veel praktijken moeten werken met ‘waarnemers’. Soms is wel 30 tot 40 procent van de huisartsen in de dagelijkse praktijk waarnemer. De fiscale constructie om als ZZP'er te werken, maakt dat een grote groep huisartsen, die geen praktijkhouder zijn of willen zijn, werken op uurbasis. Fiscaal moeten ze meerdere werkgevers hebben en mogen niet aan één praktijk verbonden zijn. Daarnaast dienen praktijkhouders veel diensten te draaien op de huisartsenpost. Dus krijg je team maar eens bij elkaar.
Aan de ene kant hebben we groepspraktijken opgericht om goed samen te werken volgens NHG-standaarden of vanuit een eigen missie. Aan de andere kant is er een bonte verzameling van vrije huisartsen, die per uur werken. Als een van de huisartsen in een groepspraktijk ziek wordt en er tijdelijk een waarnemer moet komen, kun je alle idealen (minder verwijzen, positieve gezondheid) vergeten. Soms wordt er zo jaren ‘waargenomen’. En in een tijd zoals nu, met een huisartsentekort, loopt de uurprijs (vooral in avond-, nacht- en weekenddienst) dramatisch op. Praktijkhoudende huisartsen werken dan vele uren extra op de huisartsenpost en dreigen overbelast te worden.
Ik ben er voor om huisartsenposten te gaan bemannen met eigen huisartsen of speciale spoedartsen. De zittende huisartsen hoeven dan niet meer belast te worden met extra diensten naast hun dagelijks werk als huisarts. Deze huisartsenpost-huisartsen krijgen dan een directe loondienstbetrekking bij een huisartsenpost en draaien hun uren op de post. Een situatie die overigens in veel Europese landen al bestaat. Zo was ik aangenaam getroffen door de gratis hulp van de Italiaanse huisartsenposten. Laten we de hybride structuur van praktijkhouders, die ook nog buiten de normale werktijd verantwoordelijk zijn, doorbreken. Dan komt er echt tijd en aandacht vrij om te werken aan een verbetering van de huisartsenzorg.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen