6 tips voor een patiëntvriendelijke website
De belangrijkste informatie zoals het telefoonnummer, spoednummer, de adresgegevens en de openingstijden vermeldt u op de homepage. Daarnaast is het belangrijk dat de website van uw huisartsenpraktijk voldoet aan zes belangrijke basisvoorwaarden. Vooral wanneer u weinig tijd heeft voor het onderhouden van de website, is het raadzaam om u te beperken tot deze zes voorwaarden. U kunt beter een website van een of twee pagina’s hebben met daarop actuele informatie, dan een uitgebreide website met verouderde pagina’s.
Tip 1: Beveilig uw website
Wanneer u werkt met gevoelige patiëntgegevens is het verplicht om uw website goed te beveiligen. Doe dit zeker als u patiënten de mogelijkheid biedt om formulieren in te vullen, zoals voor een inschrijving bij de praktijk, het aanvragen van een herhaalrecept of het invullen van het contactformulier. Wanneer het invullen van een formulier mogelijk is op uw website, worden persoonsgegevens verstuurd via uw website en is het verplicht deze gegevens zorgvuldig te beschermen.
Tip 2: Onderhoud uw website regelmatig
De website van uw huisartsenpraktijk heeft regelmatig onderhoud nodig om ervoor te zorgen dat de informatie op de website actueel blijft. Wanneer uw website achterhaalde informatie toont, draagt dit niet bij aan het doel van de website en zorgt dit mogelijk voor onduidelijkheid of een verkeerd beeld van de praktijk. Als de website niet up-to-date gehouden wordt, kunnen patiënten uw informatie gaan wantrouwen en bezoeken zij mogelijk uw website een volgende keer niet meer. Daarnaast is het van belang dat wanneer u aangepaste openingstijden hanteert gedurende feestdagen en/of vakantieperiodes en deze vermeldt op de websites, u deze ook weer tijdig verwijdert.
Tip 3: Maak online herhaalrecepten mogelijk
Patiënten kunnen zelf gemakkelijk online een herhaalrecept aanvragen wanneer zij langdurig medicatie gebruiken. Het gebruik van de telefonische herhaalreceptenlijn is hiermee zo goed als verleden tijd. Op deze manier hoeft u hier geen aandacht meer aan te besteden en kunt u deze tijd weer voor andere werkzaamheden gebruiken.
Tip 4: Gebruik een online afsprakensysteem
Als u gebruikmaakt van een online afsprakensysteem kunnen patiënten gemakkelijk zelf een afspraak met uw praktijk inplannen. U stelt de beschikbare momenten in en de patiënt doet de rest. Meer informatie over een online afsprakensysteem leest u in dit artikel dat wij hierover schreven.
Tip 5: Maak uw website toegankelijk
Uw website moet voor iedereen toegankelijk zijn, dus ook voor mensen met een visuele beperking. Uw websitebouwer moet hier rekening mee houden en de richtlijnen hiervoor toepassen op uw praktijksite. Daarnaast bestaan er diverse toepassingen voor bijvoorbeeld het gebruik van voorleessoftware of kleurenfilters bij kleurenblindheid.
Wist u dat in 2019 de kans groot is dat de meerderheid van uw websitebezoekers uw website vanaf een mobiel bezoekt? Het zou daarom logisch lijken dat uw website optimaal zou moeten werken op mobiel. Toch zien we nog vaak praktijkwebsites die ontworpen zijn om goed op een computer te werken en minder goed op een mobiel. Zorg er dus voor dat uw praktijkwebsite ook mobiel optimaal werkt, zodat uw patiënt makkelijk vindt wat hij zoekt.
Tip 6: Maak uw website vindbaar
Om de vindbaarheid van uw website van uw huisartsenpraktijk te verbeteren, is het raadzaam om de volgende punten toe te passen:
- Linkbuilding: het plaatsen van de URL van uw website op andere websites.
- Content optimalisatie: de teksten op de website moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen om SEO geschikt te zijn.
- Social media: kan worden ingezet om de (potentiële) doelgroep te bereiken en het gebruik ervan heeft een positief effect op de ranking van de website.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Bellen met Lotte: Complete telefonieoplossing die voor rust en overzicht in de praktijk zorgt
1 okt om 13:37 uur 4 minBellen met Lotte biedt een complete telefonieoplossing voor de eerstelijnszorg om zorgverleners weer tijd te…
Agilio Verbetertraject: Continu verbeteren van de praktijkvoering, patiëntenzorg én teamsamenwerking
17 sep om 09:33 uur 5 minAgilio Software Nederland biedt als kennisprovider een nieuw traject aan waarin praktijkmanagers op basis van…
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep om 09:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
‘One-stop-shop’ voor ICT in de eerstelijnszorg: Cobbler focust op veiligheid, innovatie en proactieve ondersteuning
9 sep om 16:30 uur 4 minCobbler is een ICT-dienstverlener speciaal voor de eerstelijnszorg. Hun doel is om alle ICT-vraagstukken over…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Reactie toevoegen