Voorkom valkuilen bij een nieuw arbeidscontract
Deze vragen over de online Contracttool blijken voor het grootste gedeelte algemene juridisch en inhoudelijke vragen te zijn. De belangrijkste vragen gaan over de status van de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) en wat je mag wijzigen.
Geldt de oude Arbeidsvoorwaardenregeling nog?
Ja, de oude Arbeidsvoorwaardenregeling geldt nog, alleen staan daar een aantal zaken in die achterhaald of verouderd zijn. Ook heb je contracten afgesloten met je medewerkers. Wat daarin staat mag je niet zomaar eenzijdig veranderen. Dat hebben we ook zo ervaren tijdens de praktijksluiting tijdens corona.
Waar kan ik de nieuwe salarisschalen vinden?
Die zijn er dus niet meer. Iedere praktijk moet daarin zijn eigen weg zoeken. Het eenvoudigst is om de oude salarisschalen te updaten door ze in Excel te zetten en aan te passen met een percentage. Bij de online contracttool krijg je hiervoor een Excel. Als je nu toch de salarisschalen gaat aanpassen is de grote vraag natuurlijk met welk percentage je gaat indexeren. Een aantal praktijken heeft al eerder in 2022 de salarissen aangepast. Andere praktijken werken met een eenmalige uitkering.
Het enige houvast is het staatje van de NZA: Wat is het prijsindexcijfer voor personele kosten? Daar komt de NZA uit op een ruimte van 4,74%. Met een wat meer ingewikkelde berekening zou je kunnen beredeneren dat de werkelijke ruimte voor de salarisindex 4,2% is. Dat is dan een indexatie, onafhankelijk van functieverandering of mate van functioneren.
Een addendum voor het personeelsreglement
Een addendum is een toevoeging of aanvulling op een arbeidsovereenkomst of personeelsreglement. De werknemer ondertekent een addendum zodat vastligt dat hij akkoord is met de nieuwe regeling. Een addendum voor het personeelsreglement of de oude Arbeidsvoorwaardenregeling was vroeger jaarlijks verplicht.
In het nieuwe personeelsreglement model van Petra Kroon ga je ervan uit dat er alleen een addendum nodig is als de voorwaarden ingrijpend veranderen. Dus niet als er alleen wettelijke verplichtingen veranderen of wanneer de wijzigingen alleen maar positief zijn voor de werknemer.
Een addendum voor het contract
Soms veranderen ook de verantwoordelijkheden of inzet van een medewerker. Dan kun je ook een addendum op het arbeidscontract laten tekenen, in plaats van een heel nieuw contract te maken. Mocht je besluiten een heel nieuw contract te maken, dan moet je de datum wel stellen op de datum dat het nieuwe contract ingaat en in het nieuwe contract vermelden dat er een ouder contract bestaat.
Als je een addendum voor een contract tekent, let er dan wel op dat je niet per ongeluk meer vastlegt dan de bedoeling is. Zo raden we aan om afspraken over de specifieke werktijden niet in een contract vast te leggen. Bij voorkeur verwijs je in het contract naar het rooster. Dan moet je dus ook niet in een addendum specifieke dagen en tijden noemen.
Nieuw dit jaar: de verminderde mogelijkheden om studiekosten terug te laten betalen
Een studiekostenregeling is gebruikelijk in de tandartspraktijk. Op basis van Europese regelgeving die per augustus 2022 ook in Nederland geldt, mag dit niet meer voor nascholing die wettelijk of volgens de wetgever verplicht is. Stel, je neemt iemand aan als preventieassistent zonder opleiding en je stelt de opleiding verplicht, dan kun je dus geen studiekostenregeling meer afspreken. Als een assistent zich verder wil ontwikkelen tot preventie assistent, dan mag dit weer wel.
Conclusie
Op het gebied van arbeidsrecht is er in 2023 veel veranderd. Ten eerste omdat de Arbeidsvoorwaardenregeling 2022 (AVR) niet meer aangepast is. Ten tweede omdat de algemene wet- en regelgeving veranderd is. Tenslotte moet je bij ieder contract altijd goed opletten wat je afspreekt en wat de gevolgen zijn. Een overzicht van een mogelijke aanpak vind je op: Maak je personeelsreglement en contracten in een handomdraai
Links:
- Dentiva, KNMT arbeidsvoorwaarden, wat nu?, 7 oktober 2022
- KNMT, KNMT komt met Handboek Arbeidsvoorwaarden, 4 november 2022
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Wendy Eelsing: ‘Effectief luisteren en constructieve feedback wordt op de werkvloer vaak verwaarloosd’
19 dec 2024 3 minMedipro over de ‘Praktijk Rookvrij’-aanpak: ‘De samenwerking met huisartspraktijken is succesvol’
19 dec 2024 5 minOne Minute Coaching van Victor Mion: ‘Ga coachen in plaats van helpen. Met coachen versterk je iemands draagkracht’
9 dec 2024 5 minVictor Mion heeft een achtergrond als coach van toptennissers in de jaren ‘90. Tegenwoordig vertaalt hij zijn…
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt 2024 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt 2024 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug 2024 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul 2024 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul 2024 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Reactie toevoegen