Draai aan alle knoppen voor ‘retentie’: Personeelsbehoud is het nieuwe recruitment
Werk aan de winkel voor leidinggevenden in de zorg. Je kunt je kop niet in het zand steken; het hoort tot jouw verantwoordelijkheid om een voltallig, goed functionerend team in de praktijk aan de slag te hebben. En denk niet: ik heb een goed team, ze zijn blij met elkaar, met hun werk en ik ben blij met hen, dat zit wel goed. Het is net als met een liefdesrelatie: op het moment dat je het voor vanzelfsprekend aanneemt, begeef je je in de gevarenzone!
Randstad heeft in 2021 een uitgebreid onderzoek gedaan naar de factoren die werkzoekenden belangrijk vinden. Vermoedelijk zijn deze factoren ook van toepassing op werknemers.
- Aantrekkelijk salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden (76 %)
- Prettige werksfeer (76 %)
- Goede werk/privé-balans (66 %)
- Boeiende functie-inhoud (60 %)
- Baanzekerheid (56 %)
- Groeikansen (53 %)
Salaris
Salaris en arbeidsvoorwaarden staan op een gedeelde eerste plek, naast een prettige werksfeer. Met de schalen in de zorg zit daar niet altijd veel rek in, kijk wat er mogelijk is en haalbaar is voor de praktijk. En als je een uitzondering maakt, zorg dan dat het uit te leggen is aan de omgeving. Kijk uit dat je geen precedent schept en binnen een mum van tijd de rest van het team ook om een verhoging komt vragen. Salaris is vaak niet zo zeer een motivator: mensen gaan niet harder werken als ze meer betaald krijgen. Wel is het een absolute demotivator als het niet klopt. Als de markt wat anders biedt in geld en jij kunt dat niet bieden, onderzoek dan samen met de werknemer welke mogelijkheden er wel zijn om die medewerker wel ‘aan boord te houden’.
Teamdynamiek
Een prettige werksfeer is volgens het Randstad-onderzoek minstens zo belangrijk. In MedischOndernemen 2 vind je een uitgebreide handleiding over wat je kunt doen om de cohesie te versterken (Zie: ‘Cohesie – een absolute voorwaarde voor een goed team’). Het blijkt niet altijd eenvoudig om te zorgen voor gezonde teamdynamiek. Dat wil zeggen: een dynamiek waardoor mensen plezier in hun werk hebben, graag een stapje harder voor elkaar lopen, open met elkaar communiceren en elkaar vertrouwen.
De kracht van een gezonde teamdynamiek is dat deze gedragen wordt door meerdere teamleden. Stimuleer een cultuur waar mensen tijdens de pauze geïnteresseerd zijn in elkaar, in plaats van in hun telefoon. Hoe? Vraag het ze, zij weten het antwoord hoe je dit kunt doorbreken. Bijvoorbeeld:
- Stel vragen;
- Stimuleer samenwerken, verbinding en overleg;
- Moedig teamleden aan zich te uiten;
- Reageer respectvol op ieder mening
- Geef je eigen onhandigheden toe;
- Vraag zelf om hulp;
- En organiseer met enige regelmaat ‘iets leuks’ voor het team.
Jouw rol als leidinggevende
Uit andere onderzoeken blijkt dat de voornaamste reden voor vertrek een ‘slechte relatie’ met de leidinggevende is. Jij kunt dus het verschil maken. Jouw rol is cruciaal bij het behoud van jouw teamleden. Wees duidelijk over wat ze van jou kunnen verwachten (en wat niet) en wees daarnaast ook heel helder over wat je van hen verwacht (en wat niet). Complimenteer en geef opbouwende feedback. Maak tijd, investeer in het voeren van gesprekken.
Dit artikel is een voorpublicatie van een artikel dat komende maand in het PM-katern in MedischOndernemen 2022-4 en op MO Plek verschijnt.
Link:
- ‘Deep Democracy’: ‘Neem de wijsheid van de minderheid altijd mee in je besluiten’, Charlotte van den Wall Bake, 24 oktober 2022
- ‘Cohesie – een absolute voorwaarde voor een goed team’, Charlotte van den Wall Bake, 11 juli 2022
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen