Tandartsen op zoek naar geluk bij Praktijk Anno Nu
Het congres Praktijk Anno Nu wordt jaarlijks georganiseerd door MedischOndernemen, KNMT en VvAA om praktijkhouders te helpen met hun praktijkvoering. Elk jaar zijn er verschillende plenaire sessies en keuzeworkshops die tandartsen helpen hun 4p’s (praktijkorganisatie, personeel, patiënten en privacy) op orde te krijgen. ‘Goed voorbereid het nieuwe jaar in’ is het motto.
Gelukkige medewerkers
Zaterdagochtend 8 december zaten ruim honderd tandartsen om 9.30 uur klaar voor de inspirerende plenaire sessie door ‘geluksprofessor’ Ap Dijksterhuis. Gelukkige werknemers zijn productiever, minder ziek, gaan minder snel weg en werken beter samen. De moeite waard dus om daar als werkgever aandacht aan te besteden. Maar waar wordt iemand nou gelukkig van in zijn of haar werk? Dijksterhuis kwam met het volgende lijstje: autonomie, doen wat je goed kan en jezelf kunnen ontwikkelen, betekenisvol werk, verbondenheid met collega’s en een goede werk-privébalans.
Bloemisten, hoveniers, kappers en schoonheidsspecialisten zijn het gelukkigst in hun werk, blijkt uit Brits onderzoek, omdat zij veel blijheid en dankbaarheid oogsten. Medici scoren ook behoorlijk hoog, bankiers het laagst.
Communicatiestijlen
Een deel van de dag bestond uit keuzeworkshops. Elke deelnemer kon uit een aanbod van 6 de 3 workshops kiezen die voor hem of haar het meeste relevant zijn. De keuze was divers: van hoe de financiële schade van een zieke werknemer beperkt kan worden tot veilig incident melden. Van AVG tot lean. Populair en heel goed beoordeeld was de workshop ‘Ontdek je communicatiestijl’ van Cor van der Sluis (die bij MedischOndernemen op 13 maart ook een meer uitgebreide training hierover verzorgt). De deelnemers leerden de 4 verschillende communicatiestijlen herkennen, bij zichzelf en anderen, en kunnen daardoor voortaan effectiever communiceren. Tussendoor verzorgden twee juristen van de VvAA nog een korte plenaire update over de belangrijkste wet- en regelgeving die in 2019 gaat veranderen.
Kwaliteit van de zorg
Marius Buiting, de afsluitende plenaire spreker, houdt zich al zijn hele leven bezig met de kwaliteit van de zorg. Hij heeft geneeskunde gestudeerd en is op dit moment directeur van de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorg en Welzijn. Ook is hij co-auteur van de bestseller ‘Verdraaide organisaties’. Daarnaast is hij altijd een fanatiek sporter geweest. Hij constateerde al snel dat de 3 principes uit de sport die mensen helpen om steeds beter te worden, in de zorg te weinig worden toegepast. Het gaat dan om:
- Doe wat bij je past en wat je leuk vindt
- Bedenk elke dag hoe het morgen beter kan
- Kijk af bij anderen!
Buiting hekelt het verzamelen van ‘kwaliteitsdata’ in de zorg en al het gecertificeer, accrediteer, protocolleer et cetera. Daarmee meet je geen kwaliteit. ‘Ontregel de zorg’ helpt niet volgens hem, dat leidt alleen maar tot meer regels. Kwaliteit is elkaar in de ogen kijken, vindt Buiting. Een band aangaan met de patiënt, en verder een ‘cordon sanitaire’ naar buiten.
De dag werd afgesloten met een lied, een loterij en natuurlijk een borrel.
Reactie toevoegen