Stijging aantal bedrijfsongevallen zorgsector
In 2015 kreeg 3,5 procent van de mensen werkzaam in de zorgsector een bedrijfsongeval. In 2016 steeg dit tot 3,8 procent. De meeste bedrijfsongevallen komen door bij jongere werknemers, omdat ze nog niet genoeg ervaring hebben en niet goed zijn ingewerkt.
Vooral psychische klachten
Een groot gedeelte van letsel in de zorgsector bestaat uit psychische schade. Dit komt het vaakst voor bij zorgpersoneel dat te maken heeft met verwarde of moeilijk voor rede vatbare patiënten die verbaal of fysiek agressief zijn. Door de bezuinigingen in de zorg komt het steeds vaker voor dat patiënten zelfstandig blijven wonen, ook als zij nog kwetsbaar zijn. Ook dit brengt voor de zorgverleners extra risico’s met zich mee, stelt UnitedConsumers. Bij geestelijk letsel duurt het verzuim langer dan bij lichamelijk letsel. Bij lichamelijk letsel hervat de helft van de mensen het werk de dag erop weer, maar bij geestelijk letsel is dat minder dan 40 procent. Bij lichamelijk letsel blijft 6 procent langer dan een maand thuis, bij geestelijk letsel is dat ruim één derde.
Vermoeid, gefrustreerd en opgebrand
Ook het ziekteverzuimpercentage nam toe. Meer dan de helft van de mensen die werkt in de zorgsector geeft aan lichamelijk zwaar werk te hebben. In de zorgsector geeft 1 op de 8 mensen aan problemen te hebben zoals vermoeidheid, frustraties en het gevoel opgebrand te zijn. In 2016 nam ruim 50 procent van de werknemers in de zorg dan ook minstens één dag ziekteverzuim op. Het hoge ziekteverzuim in de zorgsector zorgt ervoor dat de werkdruk verhoogt. De fysieke belasting van werknemers is groot, een kwart van het ziekteverzuim wordt dan ook veroorzaakt door lichamelijke belasting. Vooral oudere werknemers hebben hier last van. Wanneer iemand jarenlang fysiek zwaar belastend werk doet, zonder preventief beleid eist dat zijn tol. Daarnaast heerst in de zorg een groot personeelstekort en is de druk alleen maar meer aan het stijgen.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Reactie toevoegen