Specialisten kiezen voor oprichten medisch specialistisch bedrijf
Slechts enkele medisch specialisten in vrij beroep werken het zogenaamde participatiemodel uit of kiezen na 1 januari voor een overstap naar dienstverband. Dit blijkt uit een rondvraag in alle algemene ziekenhuizen door de Orde van Medisch Specialisten (OMS)
Loondienst
Daarmee kan worden gesteld dat de subsidieregeling van minister Edith Schippers die medisch specialisten moest stimuleren om in loondienst te treden, is mislukt. Het kabinet stelde vrijgevestigde medisch specialisten eerder dit jaar een subsidie van 100 duizend euro in het vooruitzicht als ze in loondienst gaan werken.
Nieuwe organisatievormen
Die nieuwe organisatievormenvormen zijn nodig door de invoering van integrale bekostiging per 1 januari 2015. De gedachte was dat specialisten, zo eerder geneigd zijn in dienst van het ziekenhuis te treden. Specialisten in loondienst verdienen minder dan hun vrijgevestigde collega's. Naar nu blijkt kiezen vrijwel alle specialistenmaatschappen voor een fiscale constructie waarmee ze hun zelfstandigheid kunnen bewaren.
Integrale bekostiging
Maar specialisten kiezen dus in grote getalen voor zelfstandigheid in de vorm van een maatschap, cooperatie of BV. Voor de samenwerking met het ziekenhuis zijn er twee varianten: het samenwerkingsmodel en het participatiemodel. In de meeste ziekenhuizen, 62, is gekozen voor het samenwerkingsmodel. Slechts in 2 ziekenhuizen is gekozen voor het participatiemodel en in drie ziekenhuizen gaan de nu nog in maatschappen werkende specialisten in loondienst.
Meer lezen:
Orde van Medisch Specialisten: Medisch specialisten hebben voorkeur voor samenwerkingsmodel
Zorgvisie: Specialisten kiezen massaal voor eigen bedrijf
Volkskrant: Specialisten willen niet in loondienst ondanks subsidie
NRC: Subsidieregeling Schippers voor medisch specialisten slaat niet aan
Reactie toevoegen