Ruim de helft van de patiënten zonder verwijzing naar de fysio
De meeste patiënten bezoeken de fysiotherapeut binnen een maand na het ontstaan van de klacht (42 procent). Bijna een kwart brengt pas een bezoek aan de fysiotherapeut als ze al een halfjaar met de klacht rondloopt. Ruim 56 procent van de mensen gaat op eigen initiatief naar de fysiotherapeut. Mensen met verwijzing krijgen die vaak van een medisch specialist (42 procent). Dat is een stijging van vier procent ten opzichte van 2017.
Behandelingen
Patiënten kregen in 2018 bij de fysiotherapeut gemiddeld negen behandelingen in gemiddeld elf weken tijd. De meeste behandelingen waren voor lagerugklachten (5,9 procent) en nekklachten (5,1 procent). Patiënten met een chronische aandoening (15 procent) kregen de afgelopen jaren gemiddeld drie keer zoveel behandelingen dan patiënten met een niet-chronische aandoening. Het gaat om 22 behandelingen tegenover zeven behandelingen.
De patiënten zijn vaak uitbehandeld wanneer ze stoppen met de behandeling. Dit geldt voor bijna 84 procent van de gevallen. Andere redenen om de behandeling te stoppen zijn: gestaakt door de patiënt (7,7 procent), verwijzer (0,3 procent) of paramedicus (4,2 procent).
Meer terugkerende klachten en minder behaalde behandeldoelen
Het aantal patiënten met een terugkerende klacht (33,5 procent) is gestegen ten opzichte van 2017 (31,5 procent). Daarnaast verwacht de fysiotherapeut dat bij 64 procent van de patiënten de klacht volledig zal herstellen. In 2017 lag dit percentage drie procent hoger. Ook het aantal behaalde behandeldoelen van de patiënt is gedaald ten opzichte van 2017. Het gaat om een daling van negen procent.
Nivel gebruikte voor de jaar- en trendcijfers 2018 van Zorgregistraties Eerste Lijn zorggegevens van ruim 29.000 patiënten. Ze kregen fysiotherapeutische zorg van 350 fysiotherapeuten in 57 eerstelijns fysiotherapiepraktijken.
Meer informatie: Nivel, Zorg door de fysiotherapeut, Jaarcijfers 2018 en trendcijfers 2014-2018
Reactie toevoegen