Praktijkhouder moet verantwoordelijkheid nemen bij fraude assistente
De huisarts wordt aangeklaagd door de ex van zijn assistente. De doktersassistente heeft zonder overleg met de huisarts een Chlamydiatest laten uitvoeren voor de broer van een vriendin (een apothekerassistente), op naam van de (inmiddels) ex-vriend van de doktersassistente. Hij wist hier echter niets van. Uit de test bleek dat de broer van de apothekersassistente inderdaad Chlamydia had. Hoewel de dokterassistente geprobeerd heeft de gegevens te wissen uit de systemen, is toch een deel van de uitslag teruggevonden. De ex-vriend van de doktersassistente, op wiens naam de test was uitgevoerd, klaagt de huisarts aan omdat hij volgens de ex niets doet tegen de frauduleuze activiteiten van de assistente. Naast de fraude met de test zou zij namelijk samen met de apothekersassistente ook illegaal medicijnen hebben verhandeld. Ook hiertegen heeft de huisarts geen maatregelen genomen.
De huisarts geeft in zijn verweer aan dat de assistente op eigen gezag de Chlamydiatest heeft laten uitvoeren. Hij voert aan dat zijn assistente en haar ex in een conflictsituatie zitten. Nadat hij van de vermoedens van de fraude met medicijnen hoorde, heeft de huisarts contact gezocht met de apotheek waar geen bewijzen zijn gevonden. Hij heeft zijn assistente hier niet mee geconfronteerd. Wel heeft de huisarts de assistente in een gesprek over haar functioneren ontslag aangeboden, maar vanwege de financiële consequenties heeft hij het ontslag niet doorgezet.
Oordeel
Het tuchtcollege noemt het zeer zorgelijk dat de huisarts zich niet verantwoordelijk voelt voor de activiteiten van zijn assistente. Hij had haar terecht moeten wijzen op haar niet-integere en onzorgvuldige handelen. De huisarts wordt verweten dat hij geen enkel inzicht heeft getoond in de ernst van de zaak: de assistente heeft een vertrouwenspositie en die positie heeft ze misbruikt. Daarmee is de integriteit van de ex. Een verantwoordelijk praktijkhouder moet in zo’n situatie maatregelen nemen en ketenpartners op de hoogte brengen, aldus de tuchtrechter.
De huisarts heeft een voorwaardelijke schorsing uit het BIG-register van zes maanden met een proeftijd van twee jaar opgelegd gekregen.
Lees hier de complete uitspraak.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Infomedics introduceert Declaratieservice Plus: ‘Kwaliteit en cashflow van de praktijk verbetert en declaratieproces wordt efficiënter’
11 sep om 09:00 uur 5 minInfomedics is van een relatief kleine factoringaanbieder in vijftien jaar uitgegroeid naar een alom aanwezige…
Belastingdienst gaat vanaf 1 januari handhaven bij schijnzelfstandigheid: Wel overgangsperiode van een jaar voor werkgevers en zzp’ers
10 sep om 14:00 uur 5 minOp 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ‘volledig handhaven’ op…
Rabo Medicidesk: ‘Begin nu met het verduurzamen van je praktijkpand’
29 aug om 09:00 uur 5 minHadoks, de regionale huisartsenorganisatie in de regio Haaglanden, zet in een serie podcasts de spotlight op de…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Succesvol ondernemen in de mondzorg: duurzaamheid voorop!
26 jun om 14:15 uur 5 minDe mondzorg in Nederland is uniek in de laagdrempelige toegang tot preventieve zorg. Maar de toegang tot deze…
Getalsgrens intern toezicht WTZa verhoogd naar 50
20 jun om 17:00 uur 2 minDe Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor…
Tandarts Rob Kuypers en adviseur Mascha van Wermeskerken: 'Kuypers Mondzorg is klaar voor de toekomst'
20 dec 2023 5 minRob Kuypers, eigenaar van Kuypers Mondzorg, runde ruim dertig jaar een bloeiende tandartspraktijk binnen een…
Onderhandelaarsakkoord nieuwe cao Huisartsenzorg
22 nov 2023Werkgeverspartijen InEen en LHV hebben met de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten, de Nederlandse…
Reactie toevoegen