Limburgse huisarts experimenteert met ‘Positieve gezondheid’
Een opmerkelijke daling omdat op landelijk niveau het aantal verwijzingen in dezelfde periode met vier procent steeg. Bovendien daalde het aantal patiënten dat bloed liet prikken in deze huisartsenpraktijk met 23 procent. De huisarts baseert zich op Positieve gezondheid, het concept van arts-onderzoeker Machteld Huber. Huber legt de nadruk op de veerkracht van de patiënt en de eigen regie. Ook als je -chronisch- ziek bent, kun je gezondheid ervaren, is de gedachte. Deze visie staat volgens Huber haaks op de traditionele visie op gezondheid, zoals verwoord in de definitie van de WHO. In die traditionele visie is gezondheid alleen mogelijk als ziekte volstrekt ontbreekt.
Positieve gezondheid betekent dat je echt luistert naar de patiënt", legt Hans Peter Jung uit. "Als je daar de tijd voor neemt, betekent dat op termijn minder zorg. Niet alle gezondheidsproblemen hebben namelijk een medische oorzaak. Soms moet je het zoeken in het sociale domein. Zeker bij een populatie met een relatief lage sociaaleconomische status als de onze. Maar om dat te ontdekken, heb je tijd nodig. Eigenlijk is het simpel. Verwijzen naar een medisch specialist lukt makkelijk in tien minuten. Maar een gesprek over de zinnigheid van die verwijzing vraagt meer. Nee zeggen kost tijd."
Het experiment werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van verzekeraar VGZ. Achtergrond is de wens van huisartsenvereniging LHV voor het verlagen van de normpraktijk naar 1800 patiënten per fulltime huisarts. "We hebben die verlaging alvast doorgevoerd. De extra waarneming die daarvoor nodig is, wordt gefinancierd door VGZ." LHV-voorzitter Ella Kalsbeek ging kortgeleden naar de praktijk om te worden bijgepraat over het experiment. Jung: "We zijn natuurlijk blij met die belangstelling. Maar verlaging van de normpraktijk alleen is niet voldoende. Om resultaat te boeken, moet je ook een visie hebben. Wat mij betreft is Positieve gezondheid die visie."
Reactie toevoegen