Kritische werknemers zijn goed voor u
Volgens Peter Van Lonkhuyzen, auteur van het managementboek Tegenspraak: hoe je beter wordt van dwarsliggers , moeten managers vaker actief om tegenspraak vragen. Want als niemand durft te zeggen dat de baas fouten maakt, kan er een hoop misgaan. Ook zijn bij organisaties waar tegenspraak een belangrijke plek inneemt de mensen die er werken tevredener en gemotiveerder, blijkt uit onderzoek.
Zo organiseer je tegenspraak
1 Vraag actief om feedback
Als er één zin een hol cliché is geworden, is het wel ‘mijn deur is altijd open’. Als u merkt dat bijna niemand uw kantoor binnen durft te stappen, gaat er toch iets mis. Stap zelf op medewerkers af om feedback te vragen, of nodig ze uit in uw kantoor.
2 Organiseer een veilige omgeving
Het klinkt misschien wat kinderachtig, maar ook voor volwassenen is het fijn om in een veilige omgeving kritiek te geven. Het helpt om een ‘tegenspraakmoment’ te creëren. Een bijeenkomst die erop gericht is om kritiek te geven bijvoorbeeld. Desnoods met rollenspellen.
3 Koester de nieuwe werknemer
Het duurt een paar weken voordat een nieuwe medewerker precies weet hoe alles gaat op het werk. Benut die tijd. Nieuwe mensen zijn extreem waardevol: ze hebben nog een frisse blik op hoe het er in de praktijk aan toegaat. Neem een keer in de week de tijd om kritiek te vragen aan de nieuwe medewerkers.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Schijnzelfstandigheid in de zorg: zo bereid je je voor
23 okt om 13:49 uur 4 minIn deze blog hebben we het over schijnzelfstandigheid in de zorg. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst…
‘De dokter en de vakgroep’: Ook voor praktijkmanagers ‘verplichte kost’
14 okt om 16:23 uur 5 minDe solist is bijna uitgestorven. Samenwerken met collegae is nu de norm. Bijna in alle vakken in de zorg. Of je…
Grijze haren van Gen Z: Tijd voor een gebruiksaanwijzing van deze nieuwe generatie
19 aug om 17:30 uur 5 minDe intrede van Generatie Z (Gen Z) op de werkvloer is een feit. Voor leidinggevenden in de zorg kan het soms…
Tandarts Merel Kooning bij PM Actueel op 24 september: Hoe word je ‘als mens én als medisch ondernemer’ succesvol?
19 jul om 11:45 uur 6 minTandarts Merel Kooning publiceerde in 2020 ‘Mama rijdt een Bentley’, dat meteen in…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Thomas Rietrae (Lassus Tandartsen) over de snelle groei naar 30 praktijken: ‘Professionele autonomie is cruciaal’
4 jul om 11:30 uur 8 minThomas Rietrae is eigenaar van Lassus Tandartsen, een tandartsengroep met 30…
De zeventiende Dag van de Praktijkmanager: Sfeervol congres in nieuw jasje op vertrouwde locatie
29 mei om 14:30 uur 5 minOnder het motto ‘de leukste dag van het jaar’ vond op donderdag 16 mei de Dag van de…
Sophie Brühl (Buurtdokters) en haar ‘wake up call’ voor de huisartsenzorg: ‘Meer ruimte voor praktijkmanager nodig’
8 mei om 14:15 uur 6 minSophie Brühl, huisarts en mede-initiatiefnemer van Buurtdokters, gaat tijdens de Dag van de…
Ik ben niet gecharmeerd van de meeste managers. Ik zit nu in het einde van mijn loopbaan maar ben er maar enkele tegen gekomen waar ik wat aan had.
De meeste managers zitten tussen wal en schip. Ze moeten de baas tevreden houden, en het werkvolk zoals ik. Dat dat elkaar weleens bijt hoorde ik ze nooit zeggen. Een manager hoort werkprocessen voor de werkvloer te vergemakkelijken en er niet meer te creëren. Afschuiven van taken is een andere doodoener evenals likken naar boven en brullen naar onderen. Waar ben ik dan wel gecharmeerd van. Problemen helder neer zetten en ze actief proberen op te lossen.
Ingediend door Martin Jansen (niet geregistreerde gebruiker) op wo, 14/06/2023 - 17:41
Reactie toevoegen