KNMT en ANT zijn teleurgesteld dat tandheelkunde weer niet aan de orde komt.in de kabinetsbegroting. Er lijkt voorlopig geen zicht te zijn op meer opleidingsplaatsen. ‘Terwijl het kabinet spreekt over het waarborgen van toegankelijke zorg in de toekomst, laat het willens en wetens een tandartsentekort ontstaan.‘
KNMT en ANT: ‘Tandheelkunde weer gepasseerd in kabinetsplannen’
donderdag 17 september 2020
2 min
Ondanks de hoopvolle vergezichten over de nodige investeringen in de zorg, wordt het aantal opleidingsplaatsen voor tandheelkunde niet verhoogd. Dit in tegenstelling tot de opening die vorig jaar leek te ontstaan.
In de begroting van het ministerie van OCW stond toen dat de verwachting was dat de instroom van initiële geneeskunde naar beneden zou worden bijgesteld en dat met de vrijgekomen financiële ruimte de instroom bij tandheelkunde per studiejaar 2021/2022 kon worden verhoogd. Deze is echter geschrapt en het kabinet maakt in de nieuwe begroting geen extra geld vrij om alsnog het aantal benodigde opleidingsplaatsen voor tandheelkunde te realiseren.
Advies Capaciteitsorgaan
Later dit jaar volgt een inhoudelijke kabinetsreactie op het advies van het Capaciteitsorgaan, dat eerder adviseerde om jaarlijks 359 tandartsen op te leiden om ook aan de toekomstige vraag naar mondzorg te kunnen voldoen. Op dit moment financiert de overheid 240 opleidingsplaatsen en bekostigen de opleidingen zelf nog eens 35 plaatsen.
'De KNMT en de ANT zijn teleurgesteld dat tandheelkunde wederom wordt gepasseerd. Terwijl het kabinet spreekt over het waarborgen van toegankelijke zorg in de toekomst, laat het willens en wetens een tandartsentekort ontstaan. De KNMT en ANT blijven zich hier sterk voor maken.'
Links: KNMT: ' Prinsjesdag 2020 in teken van zorg en economie', 16 september 2020
Reactie toevoegen