KNMG: 'Naming and shaming' artsen moet worden afgeschaft

donderdag 15 juni 2017
timer 3 min
De politiek moet naming and shaming van artsen via openbaarmaking van berispingen en boetes afschaffen, dat stelt Artsenfederatie KNMG. Deze openbaarmaking in zowel het BIG-register als (lokale) media brengt onevenredig veel schade toe aan artsen en hun omgeving.

Dat bevestigt het NIVEL-onderzoek naar de impact van tuchtrechtelijke procedures.

 

Het NIVEL-onderzoek laat zien dat artsen de tuchtrechtelijke procedure als zeer belastend ervaren, waarbij de openbaarmaking nog een extra stressfactor vormt. Niet alleen artsen gaan gebukt onder de openbaarmaking, maar ook hun familie ondervindt hier serieuze schade van. De openbaarmaking heeft weg van een publieke schandpaal, die bij de overgrote meerderheid tot vragen leidt van vrienden, kennissen en vreemden.

 

Patiënten blijken te hechten aan de openbaarheid van het tuchtrecht, maar weinig gebruik te maken van deze informatie. Hoewel de meerderheid van de patiënten aangeeft bij informatie over een berisping of geldboete geen reden te zien om direct van arts te wisselen, zien artsen wel degelijk gevolgen van een tuchtrechtelijke procedure terug in hun werk. Door bijvoorbeeld het kwijtraken van patiënten, minder aanwas van nieuwe patiënten, collega’s die niet meer met ze willen samenwerken of patiënten doorverwijzen en gevolgen voor carrièremogelijkheden.

 

Reactie KNMG

KNMG-voorzitter René Héman: “Het is voor patiënten essentieel om goede keuze-informatie te krijgen bij het kiezen voor zorg en zorgverleners, maar de patiënt schiet met deze informatie niets op. Een tuchtmaatregel na een individuele klacht zegt niets over de totale kwaliteit van zorg door die arts. Natuurlijk moeten díe artsen aangepakt worden die de kwaliteit van zorg in gevaar brengen. Maar de maatregel van berisping of boete (en ook waarschuwing) heeft, anders dan bijvoorbeeld een schorsing, geen gevolgen voor de beroepsuitoefening van de arts. Het openbaar maken levert voor de patiënt dan ook geen zinvolle keuze-informatie op, maar is voor artsen wel onevenredig belastend en stigmatiserend. Het is logisch dat patiënten zullen denken ‘waar rook is, is vuur’ wanneer ze de naam van hun arts in de krant lezen. Wij willen dat deze openbaarmaking dan ook zo snel mogelijk wordt afgeschaft.“

 

Kapitaalvernietiging

Bijna de helft van de zorgverleners heeft vanwege de tuchtrechtprocedure overwogen te stoppen met werken of is daadwerkelijk gestopt. Deze groep was groter onder de zorgverleners met een berisping dan onder de zorgverleners met een waarschuwing. Het NIVEL concludeert dat dit kan worden gezien als een vorm van ongewenste kapitaalvernietiging. In het verlengde hiervan luidt de aanbeveling van NIVEL om te zoeken naar strategieën die wel bijdragen aan de doelen van het tuchtrecht– het bevorderen en bewaken van de kwaliteit van de beroepsuitoefening in de gezondheidszorg - maar dan zonder of in ieder geval met minder negatieve bijwerkingen.

 

De KNMG brengt haar zienswijze onder de aandacht van de politiek en zal dit punt in de kennismaking met de toekomstige nieuwe minister meenemen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
KNMG: 'Naming and shaming' artsen moet worden afgeschaft

Lees verder - met dit thema

Staatssecretaris Idsinga: 'Bedrijven die aantonen dat zij schijnzelfstandigheid tegengaan, krijgen in 2025 nog geen boetes’ (Foto: Martijn Beekman/Rijksoverheid)
flash_onNieuws

Belastingdienst gaat vanaf 1 januari handhaven bij schijnzelfstandigheid: Wel overgangsperiode van een jaar voor werkgevers en zzp’ers

10 sep om 14:00 uurtimer5 min

Op 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ‘volledig handhaven’ op…

Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’

16 jul om 09:30 uurtimer6 min

De kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…

Lees verder »
flash_onNieuws

Getalsgrens intern toezicht WTZa verhoogd naar 50

20 jun om 17:00 uurtimer2 min

De Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor…

Lees verder »

InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt

26 sep 2023 timer4 min

InterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…

Lees verder »
mic_external_onInterview

Irma van der Ende over Buddy’s: ‘De ander even op gang helpen, even sparren en weer door’

8 nov 2022 timer3 min
Irma van der Ende is samen met Sjoukje van Eijken initiatiefnemer van het project Buddy’s van het PM Netwerk. Van…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Pleidooi voor scholing praktijkmanagers over huisartsentekort

1 mrt 2021
Het huisartsentekort houdt ook praktijkmanagers bezig. Janneke Rozendom werkt als praktijkmanager bij…
Lees verder »
mic_external_onInterview

Nieuw lid Ilse Timmermans: ‘Ik hoop dat praktijkmanagers zich blijven ontwikkelen’

16 feb 2021
Ilse Timmermans heeft sinds haar achttiende diverse bijbaantjes in de tandheelkunde gehad voordat ze Mondzorgkunde…
Lees verder »
all_inclusiveAchtergrondartikel

Praktijkmanagers over coronacrisis: ‘Vooral veel communiceren en ad-hoc besluiten nemen’

1 feb 2021 timer4 min
Hoe beïnvloedt de uitbraak van corona het werk van praktijkmanagers? ‘Het betekent vooral dat we veel ad-hoc…
Lees verder »