Kleinere eerstelijnspraktijk kan door zonder verplichte cliëntenraad
Minister Bruins wilde met het wetsvoorstel Wmcz 2018 de zeggenschap van patiënten formaliseren door zorgaanbieders met meer dan 10 zorgverleners te verplichten een cliëntenraad in het leven te roepen. Eerstelijnsorganisatie zijn van mening dat medezeggenschap al op vele manieren is geborgd, bijvoorbeeld door patiëntentevredenheidsonderzoeken. Bovendien zou de Wmcz volgens de eerstelijnsorganisaties ongewenste lastenverzwaring met zich meebrengen.
‘Best werkbare voorstel’
De Tweede Kamer sloot zich aan bij de eerstelijnsorganisaties en stemde voor het amendement van SGP en VVD: vanaf 25 zorgverleners wordt het verplicht een cliëntenraad in te stellen. Onder ‘zorgverleners’ wordt verstaan: alle huis- en tandartsen en het ondersteunend personeel, zoals praktijkmanagers en assistenten die betrokken zijn bij het bieden van zorg onder verantwoordelijkheid van een arts.
De KNMT en de LHV hebben zich samen met andere eerstelijnskoepels ingezet voor deze uitkomst en kunnen opgelucht ademhalen.
Bronnen:
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Belastingdienst gaat vanaf 1 januari handhaven bij schijnzelfstandigheid: Wel overgangsperiode van een jaar voor werkgevers en zzp’ers
10 sep om 14:00 uur 5 minOp 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ‘volledig handhaven’ op…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Getalsgrens intern toezicht WTZa verhoogd naar 50
20 jun om 17:00 uur 2 minDe Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor…
InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt
26 sep 2023 4 minInterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…
Reactie toevoegen