Kennisinstituut Mondzorg komt er definitief
KiMo is een gezamenlijk initiatief van beroepsorganisaties, wetenschappelijke verenigingen en opleidingen in de mondzorg.
De initiatiefnemers starten later dit jaar met KiMo om beschikbare kennis en ervaring op het gebied van goede mondzorg in kaart te brengen en toegankelijk te maken voor gebruik. Praktische en compacte richtlijnen gaan de zorgverleners ondersteunen bij het maken van afwegingen en bij de keuze voor de beste behandeling voor de patiënt. Bovendien kunnen richtlijnen een rol vervullen bij het informeren van patiënten over nut en noodzaak van een behandeling.
Voorzitter Aad van der Helm van de KNMT licht het groene licht toe: “Voor ons was belangrijk dat in de besturing van KiMo recht wordt gedaan aan alle deelnemende partijen – en aan de tandartsen en tandarts-specialisten in het bijzonder. Zij zijn het immers die uiteindelijk de richtlijnen moeten gaan hanteren. De ons maandag toegezegde wijzigingen in de oprichtingsstatuten openden voor de KNMT uiteindelijk de mogelijkheid deel te nemen aan KiMo.”
Het belang van de komst van KiMo staat voor Van der Helm vast: “Richtlijnen zijn een instrument om wetenschap en praktijk dichter bij elkaar te brengen. Een hulpmiddel om te extreme behandelvariatie tegen te gaan. En om een gefundeerde bodem onder ons professionele handelen te leggen. Dat alles is van belang om goede mondzorg te kunnen blijven waarborgen. Daarom ben ik enthousiast over KiMo, en ook over het gebleken brede draagvlak dat het gaan hanteren van richtlijnen geniet, zowel binnen mijn vereniging als bij de mede-initiatiefnemers.”
Op dit moment werkt een benoemingscommissie aan het inrichten van een Raad van Toezicht voor KiMo. Die gaat het instituut vervolgens daadwerkelijk oprichten. De richtlijnontwikkeling wordt gefinancierd door de beroepsorganisaties van tandartsen (KNMT en ANT), mondhygiënisten (NVM) en de tandprotetici (ONT). De wetenschappelijke verenigingen en de opleidingen in de mondzorg (universiteiten en hogescholen) stellen expertise beschikbaar voor de richtlijnontwikkeling binnen KiMo. Met het ministerie van VWS wordt gesproken over het verstrekken van een startsubsidie voor de eerste drie jaar.
KiMo wordt mede opgericht naar aanleiding van het in 2012 verschenen rapport ‘Mondzorg voor morgen’. De Gezondheidsraad trok daarin onder andere de conclusie dat gegevens over de staat van de mondgezondheid beperkt zijn. Ook nam de raad een kloof tussen wetenschap en praktijk waar. Met de oprichting van KiMo komt het mondzorgvak tegemoet aan deze conclusies.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Belastingdienst gaat vanaf 1 januari handhaven bij schijnzelfstandigheid: Wel overgangsperiode van een jaar voor werkgevers en zzp’ers
10 sep om 14:00 uur 5 minOp 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst ‘volledig handhaven’ op…
Grensoverschrijdend gedrag: leiderschap én beleid ‘bittere noodzaak’
16 jul om 09:30 uur 6 minDe kranten en social media staan er bol van: grensoverschrijdend gedrag. Schrijnende verhalen komen naar buiten…
Getalsgrens intern toezicht WTZa verhoogd naar 50
20 jun om 17:00 uur 2 minDe Wtza-verplichting om intern toezicht in te richten gaat pas gelden voor…
InterShift en Agilio: Intelligente software die praktijkmanagers bij al hun taken ondersteunt
26 sep 2023 4 minInterShift, bij huisartsen bekend als de aanbieder van roostersoftware voor…
Reactie toevoegen