Groeiend aantal steden én regio's geconfronteerd met huisartsentekort
Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant ( Huisartsentekort leidt tot patiëntenstops ). In 19 gemeenten en regio's bestaat of dreigt een patiëntenstop. Zowel steden als krimpregio’s als de Achterhoek, Groningen, Friesland, Zeeland, Noord-Holland-noord en noord-Limburg hebben te maken met de gevolgen van huisartsentekorten.
Geen opvolgers
Het aantal gebieden kan toenemen als de huisartsen die hun praktijken ter overname aanbieden geen opvolger vinden. In vrijwel elke provincie worden huisartsenpraktijken ter overname aangeboden, maar zijn opvolgers lastig te vinden. Een nijpende situatie dreigt in steden als Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch, Eindhoven, en in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland.
Voorkeur voor deeltijd
Eind vorig jaar adviseerde het Capaciteitsorgaan het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen te verhogen: 879 in plaats van 650, zoals in 2016 het advies was. Het ministerie van Volksgezondheid krikte dat aantal zelf al op naar 750. Een flink aantal, vooral mannelijke huisartsen staan op het punt met pensioen te gaan. Hun potentiële, vrouwelijke opvolgers werken aanzienlijk vaker in deeltijd. Bovendien zouden zij niet graag een eigen praktijk willen. Daarbij komt dat waarnemers onderhandelen over hun tarief.
Plan van aanpak
De afgelopen jaren is er regelmatig aandacht voor het tekort aan huisartsen. Huisartsenvereniging LHV signaleerde vorig jaar een gebrek aan aandacht voor het huisartsentekort. ( 'Patiënten zonder huisarts door huisartsentekorten' ). De vereniging lanceerde samen met het ministerie van VWS een 'plan van aanpak' ( Erik Dijkstra (LHV): ‘Plan van Aanpak huisartsentekorten focust op opleiden en arbeidsmarkt’ )
Link: de Volkskrant, Huisartsentekort leidt tot patiëntenstops, 7 februari 2020
Reactie toevoegen