Antwoorden over huisartsentekort in de regio
"In Nederland hebben wij voldoende huisartsen opgeleid. Mijn ambtsvoorganger heeft de afgelopen jaren zelfs meer opleidingsplaatsen voor huisartsen beschikbaar gesteld dan het Capaciteitsorgaan adviseerde", aldus Bruins. Daar waar het lastiger is om een huisarts te vinden, vindt hij het een verantwoordelijkheid van de regio om naar een oplossing te zoeken. Zorgverzekeraars hebben hierbij volgens Bruins, mede vanwege hun zorgplicht, een belangrijke rol.
"Zij bemiddelen bijvoorbeeld wanneer een patiënt zich in de situatie bevindt waarbij het niet lukt om een nieuwe huisarts te vinden. Ik acht het daarnaast van belang dat huisartsen de tijd die zij hebben zoveel mogelijk kunnen besteden aan patiëntenzorg."
Aannemen van een praktijkmanager
De minister wil hier invulling aan geven door het verlagen van de regeldruk. Bijvoorbeeld door het huisartsen financieel mogelijk te maken een praktijkmanager aan te nemen voor het overnemen van niet-patiëntgebonden taken. "Daarnaast hebben we mogelijkheden gecreëerd dat de huisarts bepaalde vormen van zorg (de relatief eenvoudige zorgvragen en de geprotocolleerde chronische zorg) binnen de eigen praktijk kan overdragen aan praktijkondersteuners, physician assistants en verpleegkundig specialisten. Tot slot dragen goede samenwerkingsafspraken tussen bijvoorbeeld huisartsen, andere eerstelijnszorgverleners en gemeenten er aan bij dat de huisarts er niet alleen voor staat en de patiënt gericht kan verwijzen naar een andere zorg- of hulpverlener". Bruins gaf aan met 'het veld' in gesprek te zijn geweest over hoe het beste uitvoering gegeven kan worden aan de juiste zorg op de juiste plek.
Lees hier de hele brief van minister Bruins.
Reactie toevoegen