Aantal tandartsen blijft stabiel, aantal mondhygiënisten groeit snel
Uit het Capaciteitsplan blijkt dat vergrijzing een van de redenen is voor het verschil in groei tussen tandartsen en mondhygiënisten. In 2019 bleek 43 procent van de tandartsen 50-plusser tegenover 20 procent van de mondhygiënisten. De uitstroom onder tandartsen is daardoor groter. Daarnaast is de jaarlijkse opleidingsinstroom voor mondhygiënisten hoger dan voor tandartsen. In 2018 ging het om 306 mondhygiënisten tegenover 275 tandartsen.
Tandarts langer werkzaam
Naast de hogere uitstroom van tandartsen blijft de tandarts na afronding van de opleiding langer werkzaam dan de mondhygiënist: 97 procent van de tandartsen tegenover 79 procent van de mondhygiënisten. Zeer waarschijnlijk komt dit doordat mondhygiënisten vaker een vervolgopleiding doen.
Gemiddelde werktijd
Tandartsen werken gemiddeld 39 uur per week en mondhygiënisten 32 uur. Daarbij verschillen de werktijden van praktijkhouders met die van tandartsen en mondhygiënisten in loondienst. Praktijkhoudende mondhygiënisten werken gemiddeld 38 uur per week, terwijl mondhygiënisten in loondienst 29 uur werken. Bij tandartsen is dit verschil kleiner. Praktijkhouders werken gemiddeld 42 uur en tandartsen in loondienst 36 uur. Daarbij besteedt de tandarts 76 procent aan patiëntgebonden taken en bij mondhygiënisten is dit 79 procent. De overige tijd besteedt de tandarts onder andere aan bedrijfsmatige werkzaamheden, nascholing en onderzoek.
Het onderzoek
Voor dit onderzoek deden 1118 mondhygiënisten en 650 tandartsen mee aan de uitgezette enquête. Een respons van 28 en 32 procent. Ook benaderde Nivel mondhygiënisten die niet lid waren van de beroepsvereniging, maar wel bekend via het diplomaregister met één vraag over hun werkzaamheid. Hierop reageerden 380 mondhygiënisten. Het Capaciteitsplan is aangeboden aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
Bron: Nivel, Capaciteit tandartsen komende twintig jaar stabiel, aantal mondhygiënisten stijgt
Reactie toevoegen