6 tips om stress tegen te gaan en veerkracht te behouden
1. Zoek waar de weerstand zit en erken het gevoel
Als je ineens geen controle meer hebt en dat wel gewend bent dan moet je hiermee leren omgaan. Je hebt nu eenmaal niet op alle veranderingen invloed. Ga na wat binnen je controle valt en wat niet en accepteer de weerstand die je voelt. Dit voel je vooral in je lijf, bijvoorbeeld het blokkeren van je adem of spanning op de borst of buik. Weerstand zorgt voor stress, maar het weglopen van weerstrand zorgt voor meer stress. Erken dus dat je weerstand voelt.
2. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging
Beweging helpt om je hoofd leeg te maken. Hiervoor hoef je niet fanatiek te sporten, een stukje wandelen is genoeg. Tijdens het wandelen kan je ontspannen en ontladen. Ook meditatie is een goede manier om je rust te pakken of luister naar je favoriete muziek of podcast. Ga na waar je zelf behoefte aan hebt en voer het uit.
3. Ga na welke emotie je voelt
Waar de ene persoon stress voelt in een bepaalde situatie, ervaart een ander dit niet. Het is belangrijk om na te gaan welke emotie je op een dag ervaart. Of het nu gaat om irritatie, verdriet of een opgejaagd gevoel. Mensen scharen verschillende emoties onder stress, terwijl dit lang niet altijd juist is. Door ze te onderscheiden kan je weer helder kijken.
4. Denk positief
Nuanceer je emoties en zie het positieve in dingen. Het is meteen een manier om je brein te trainen. Setodeh geeft een voorbeeld: ‘Doordat ik opgejaagd was door een patiënt, heb ik uiteindelijk wel sneller kunnen werken.’ Dit zorgt voor een andere blik en meer positiviteit.
5. Praat met mensen die je positieve energie geven
Het is fijn om je hart te luchten en te weten dat je er niet alleen voor staat. Als zorgverlener draag je een grote verantwoordelijkheid, dus het is fijn je verhalen te kunnen delen met je partner, familieleden, vrienden of collega’s.
6. Zoek hulp als je daar behoefte aan hebt
Zoek hulp bij iemand bij wie je je veilig en vertrouwd voelt. Veel mensen wachten volgens Setodeh te lang met hulp zoeken, terwijl coaching ook preventief kan werken. Het moment dat je geen rust meer hebt en geleefd wordt, is het al te laat. Wacht dus niet te lang met hulp zoeken.
Bron: KNMT, Stress voorkomen en je veerkracht behouden tijdens de coronacrisis: 6 tips voor tandartsen
Reactie toevoegen