14 ziekenhuizen publiceren voor deadline geen sterftecijfers
Volgens de NZa hebben zes ziekenhuizen de gegevens helemaal niet aangeleverd. Zes andere hebben moeite met de berekeningen en kunnen via een gesprek met de NZa aan een oplossing werken. Het enige bij naam genoemde ziekenhuis is het Ruwaard van Putten in Spijkenisse. Dat hoeft de cijfers niet meer bekend te maken omdat het inmiddels failliet is. Een ander ziekenhuis hoeft dat ook niet omdat het minder dan 60 sterfgevallen per jaar heeft en daarmee onder de meldingsgrens zit.
Dit jaar zijn ziekenhuizen voor het eerst verplicht hun sterftecijfers, ook per aandoening, te publiceren. De NZa neemt maatregelen tegen weigeraars. Dat begint met een aanmaning, maar kan uiteindelijk leiden tot een last onder dwangsom.
Van de 75 ziekenhuizen die wél over de brug kwamen, waren er 65 volledig door ook de getallen per aandoening (diagnosegroep) te geven.
NRC Handelsblad meldde eerder na een inventarisatie dat het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gemiddeld de hoogste sterftecijfers kent en het Martini Ziekenhuis in Groningen relatief gezien de minste. De krant zegt dat Ziekenhuisgroep Twente uit principe een van de weigeraars is. Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder aan niet te gaan publiceren, maar kwam uiteindelijk met een sterftecijfer volgens een andere berekening.
Het Erasmus MC vindt de formule voor de berekening niet eerlijk, omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis.
De NZa stelt dat de sterftecijfers consumenten en verzekeraars meer inzicht geven in de kwaliteit in de zorg. Ziekenhuizen kunnen een toelichting geven bij de eigen cijfers zodat deze kunnen worden geïnterpreteerd.
Bron: ANP
Reactie toevoegen