Doe uw voordeel met jattende patiënten
Toegegeven, het komt uit hetzelfde land dat ons de Hobbit-films gaf. Maar heus academisch onderzoek uit Nieuw-Zeeland toont onomstotelijk aan dat het neerleggen van recente tijdschriften onstuitbare kleptomanen maakt van patiënten in de wachtkamer. Vandaar dat wereldwijd in wachtkamers alleen maar beduimelde exemplaren van saaie magazines te vinden zijn. In een frivole bui laat het British Medical Journal deze maand professor Bruce Arroll uit Auckland aan het woord. Hij monitorde maandenlang huisartswachtkamers en zag daar dagelijks tijdschriften verdwijnen in handtasjes. Vooral roddelblaadjes en glossy magazines zijn populair. Opinietijdschriften en vakbladen blijven achter. Deze diefstal markeert een bekend fenomeen voor eerstelijns praktijkhouders in Nederland en een veelgehoorde klacht(je) van patiënten, omdat er slechts oude of serieuze bladen overblijven in de wachtkamer. Het gaat overigens om serieuze centen. Als we er ervan uitgaan dat de gemiddelde huisarts en tandarts wekelijks één nieuw tijdschrift in de wachtkamer legt, brengen zij jaarlijks in totaal een kleine dertig miljoen euro naar de Bruna of Ako. Dat geld kan ook aan andere zaken in de praktijk worden besteed, of ten goede komen aan uw ondernemersrendement.
Entertainen in plaats van voorlichten
Ongetwijfeld was het onderzoek een geinig uitje voor professor Bruce . Maar toch heeft zijn niemendalletje een ondertoon waar praktijkhouders en communicatieprofessionals van kunnen leren. Wat namelijk in de wachtkamer achterblijft als de Panorama en Privé zijn verdwenen, zijn de taaie, oh-zo-serieuze voorlichtingsblaadjes van patiëntverenigingen, artsenorganisaties en farmaceuten. Kortom, de huisorganen die als doel hebben om massaal te worden meegenomen. Uw wachtkamer is immers een felbegeerde locatie voor deze organisaties om in contact te komen met uw patiënt en hun aspirant-consument/lid. De uitgevers van dergelijke media hebben allemaal het beste voor met de wachtkamergast, maar begrijpen onvoldoende wat hem of haar op dat moment bezighoudt.
Het is zonneklaar dat patiënten in afwachting van hun consult vooral willen worden geëntertaind. Houd hier rekening mee als u magazines koopt voor uw wachtkamer, of keuzes maakt welke media van derden u hier toelaat. Maak ruim baan voor afzenders die de informatie- en entertainmentbehoefte uw bezoekers begrijpen en passende content aanbieden. Houd de deur dicht voor ouderwetse drukwerkpakketten met eindeloze teksten. Blijf weg van het traditionele ‘ik weet het beter’-gevoel dat deze magazines doorgaans uitstralen. Dat geldt natuurlijk ook voor uw eigen informatie. Geen patiënt zal van zijn lokale praktijk verwachten dat deze concurreert met de uitgever van Libelle. Maar zelfs de meest eenvoudige patiëntfolder gaat liever uit van de lezer dan van de zender. Leuke –en voldoende!- fotografie; toegankelijk taalgebruik; een animatie in plaats van een lange lap tekst; het zijn allemaal eenvoudig in praktijk te brengen tips. Het einddoel is duidelijk: een wachtkamermagazine dat net zo gretig wordt gepikt als de Linda of Story.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Lees verder - met dit thema
Jouw praktijk en Google
8 mei om 10:00 uur 4 minTwintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor…
Weg met 'preventie, preventie, preventie'?
17 nov 2023 3 minPreventie, preventie, preventie. In de moderne tandheelkundige praktijk is de nadruk op preventieve zorg…
Mascha van Wermeskerken bij Mondzorgpraktijk Anno Nu: ‘Meters maken met een helder strategisch praktijkplan’
14 nov 2023 4 minMascha van Wermeskerken laat tijdens Mondzorgpraktijk Anno Nu (op 9 december) zien hoe je als praktijk een…
Voorpraktijken doet ‘contractencheck’ bij de inkoop: Minder uitzoekwerk, kwaliteitscontrole en ruime besparingen
26 sep 2023 5 min‘Samenwerking met Voorpraktijken scheelt ons veel uitzoekwerk, biedt een goede…
‘Employer branding en modern werkgeverschap’: een sterk merk voor personeelsbinding en profilering
20 sep 2023 6 minKirsten Elenbaas-Baane: ‘Bij employer branding hoort simpelweg: beloftes nakomen’
14 aug 2023 6 minKirsten Elenbaas-Baane, directeur van communicatie-adviesbureau ZorgPromotor, verzorgt op 5 september het…
Fleur Ehlert en Elsbeth Nijhoff (Dentiva) over ‘de klantreis’: ‘Verlaat de patiënt met een goed gevoel de praktijk?’
9 mei 2023 4 minFleur Ehlert en Anouk Both, praktijkconsultants van Dentiva, gaan tijdens de Dag van de Praktijkmanager (op 25…
Reactie toevoegen