De ‘coronavirushype’: grootste politieke blunder in de historie?
Ondanks de ‘intelligente lockdown’ was het bij ons druk de afgelopen tijd en nu zitten we in de opbouwfase. De informatie van de beroepsverenigingen en de overheid veranderde wekelijks en soms zelfs iedere dag. Het beleid moest naar werknemers worden uitgezet en een van de wekelijkse rituelen was het regionaal met ondernemers onder elkaar afstemmen. Op televisie waren de persconferenties, waar iedereen voor ging zitten.
Eerlijk werd benoemd dat ‘men het niet wist’, maar dat dit de beste maatregelen leken. Het Amerikaanse onderzoeksinstituut IHME voorspelde in april nog dat met de intelligente lockdown het virus in Nederland 15.000 levens zou gaan kosten. De cijfers van 4 juni wijzen gelukkig anders uit, er zijn nog geen 6000 doden, er is geen oversterfte en 98% van de geïnfecteerden hoeft niet opgenomen te worden.
‘Waak voor te veel informatie’
In stilte vergaderden wijze virologen en politici om vast te stellen dat we naar een anderhalvemetersamenleving toe zouden moeten. Als fysiopraktijk volgden we gedwee en hebben inmiddels een ‘anderhalvemeter-coronamaatregelen-praktijk’. We hadden genoeg aan ons hoofd en waren blij dat er een richtlijn was die gevolgd moest worden. De journaliste Laura Starink schrijft in de Volkskrant van zaterdag 2 mei hierover: ‘Te veel informatie kan de mens ook op hol doen slaan.’
Als enthousiast ondernemer voel ik de verantwoordelijkheid voor ons bedrijf en een geweldig team. Dit vereist op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Mijn uitgangspunt hierbij is voldoende informatie te genereren zonder me gek te laten maken. De informatie van de beroepsverenigingen en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) was vaak onvoldoende om beleid in onze eigen praktijk te maken.
Op 27 mei nog publiceerde ZN nieuwe antwoorden over vragen rondom de continuïteitsbijdrage en ook de KNGF verschoof de deadline over de coronaonderwerpen, zoals de heropeningsvoorwaarden, steeds naar voren. Daarom gebruikten we ook eigen informatie en de gezamenlijkheid van onze coöperatie om dit beleid vast te stellen. En toen was daar plots de demonstratie op de Dam in Amsterdam waar ook daar de burgemeester haar eigen informatiestroom voor haar beleid gebruikte.
‘Verder kijken’
Na dit event dacht ik direct weer terug aan de kop van de Washington Times. Theorieën die eerst weggezet waren als complottheorieën kwamen weer boven. Ik bekeek de video van David Prins die als longarts een video op Youtube plaatste. Zijn boodschap is kritisch te blijven kijken en de uitvoerige uitleg die hij geeft over Covid-19 spreekt mij aan. Prins stelt vragen met als kern: is het huidige beleid en de zoektocht naar een vaccin de enige mogelijkheid bij een virus wat we nog nauwelijks kennen? Prins pleit ervoor om kritische geluiden te laten horen en verder te kijken naar oplossingen dan alleen een vaccin.
‘Onwerkbaar en onnodig’
Maurice de Hond schrijft op zijn site www.smartexit.nu dat de anderhalvemetersamenleving onwerkbaar en onnodig is. Het regeringsbeleid lijkt momenteel weinig rekening te houden met de nieuwste onderzoeksresultaten, stelt hij. De aanpak is te grofmazig en bepaalde risico’s worden te weinig afgevangen. Met extra negatieve gevolgen voor economie en samenleving. Juist buiten zijn en ventilatie van ruimten zijn belangrijke aspecten in zijn verhaal.
‘Weinig inzicht immuunsysteem’
Het stuk van Inge Mutsaers, bioloog en gepromoveerd in de politieke filosofie, was voor mij ook een eye opener. Zij schrijft: ‘De maatregelen tegen corona getuigen van weinig inzicht in het immuunsysteem en kunnen de samenleving beschadigen’. De ‘war on viruses’ is niet te winnen en bovendien muteren virussen tot steeds weer nieuwe varianten. We hebben elkaar nodig, niet nog meer angst, controle, minder vrijheid en statistieken die niet uitgelegd worden.’ (Trouw, 20 mei 2020)
‘Voorkom blikvernauwing’
Prins, De Hong en Mutsaers delen een enorme bewondering voor al het medische werk dat verricht is, maar ook komen ze met andere oplossingen. Het voorkomen van overvolle IC’s en het goede werk dat daar door het zorgpersoneel verricht is, dwingt respect af. Tegelijk komen daardoor allerlei vragen omhoog die om een antwoord vragen. Wat is wijsheid, wat is hype en wat zijn politieke blunders? Robbert Dijkgraaf stelt in zijn column van 29 mei in het NRC dat er na een ramp gemakkelijk blikvernauwing ontstaat. Ik deel zijn mening, hij noemt de situatie een regressie naar de middelmaat. Een trend naar meer standaardisering, rekenmodellen, met een neerbuigende houding naar verbeelding, vrijdenken en kunsten. Dat we nu niet alleen moeten vasthouden aan een ingeslagen richting, waarvan de basis nog zeer onzeker is, lijkt mij een zeer goed advies.
‘Beste oplossingen bottom up’
Een grote blunder is het mijns inziens dat we niet breder gaan kijken naar oplossingen en te veel handelen in angst. In de zorg weten we al dat de beste oplossingen bottom up ontstaan. De storm is flink aan het luwen, we zitten weer op een terrasje en we zijn volop in de opbouwfase. Inmiddels is de Bikram yoga in Arnhem waar ik trainde failliet, terwijl dat juist een plek was waar preventie en gezondheidswinst hoog in het vaandel stonden.
‘Verbeter immuunsysteem’
Tegelijk zijn veel zorgverleners afhankelijk geworden van de continuïteitsbijdrage van de zorgverzekeraars. Praktijkhouders proberen nu overzicht te krijgen in uitgestelde belastingen en andere rekeningen die ze straks nog moeten betalen. Veel horecaondernemers in de stad waar ik woon gaan het niet redden. De bezoekersregeling voor ouderen in verpleeghuizen is nog heel erg beperkt, terwijl juist ouderen baat hebben bij environmental enrichment. Juist nu dienen we nadruk te leggen op het verbeteren van het immuunsysteem in plaats van wachten op een vaccin. Het debat of een lock down het meest effectieve middel is om te reageren op een virus zal verder oplaaien nu de negatieve gevolgen voor ondernemers en samenleving zo voelbaar worden.
‘Laten we vrijdenkers blijven’
Als het ook anders kan, laten de beleidsmakers dan uitleggen waarom we het niet anders doen. Zo voorkomen we de grootste politieke blunder in de historie. Over twee weken kunnen we de invloed zien van de demonstratie op de Dam. Zal er een enorme toename aan coronabesmettingen zijn? Laten we het advies van Robbert Dijkgraaf ter harte nemen en vooral vrijdenkers blijven en kunstenaars eren zodat we op nieuwe ideeën komen waar we in de toekomst profijt van gaan hebben. Alleen uitgaan van eigen beleid en de rest wegzetten als complottheorieën is te simpel, past niet bij Nederland en helpt ook de medisch ondernemer niet op weg. Net als ook een anderhalvemetermaatschappij niet bij de toekomst van Nederland past.
Inspiratiebronnen:
Reactie toevoegen